Incidenti na Dan holokausta u Zagrebu

Dan sećanja na holokaust protekao u Hrvatskoj u znaku nekoliko incidenata. Policija je primila lažnu anonimnu dojavu o bombi u zgradi jevrejske zajednice Bet Izrael, a Jevreji u Hrvatskoj oštro su kritikovali izjave književnice Vedrane Rudan.

Dan sećanja na holokaust protekao je u Hrvatskoj u znaku nekoliko incidenata.

Jevrejska verska zajednica Bet Izrael juče poslepodne primila je anonimnu dojavu o podmetnutoj bombi, baš u vreme kad su u zgradi bili učenici kojima je poznati publicist Slavko Goldštajn držao predavanje povodom Dana holokausta.

Goldštajn je rekao da demantuje sopstvene izjave koje je davao u zadnjih desetak godina o tome da antisemitizam u Hrvatskoj izumire.

Goldštajn je to obrazložio dojavom o bombi, pretećim pismima koje dobiva jevrejska zajednica i TV nastupom Rudanove u kome je pozvale Jevreje da "prestanu biti Jevreji i da postanu ljudi".

Zgrada je evakuisana, a policija je ustanovila da je informacija o bombi bila lažna.

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer na sednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina prozvao je Rudanovu zbog govora mržnje, uz konstataciju da su "njene reči bile strašnije i od antisemitizma", jer je vređala Anu Frank i poredila izraelsku akciju u pojasu Gaze sa holokaustom.

O izjavama Rudanove koja je negirala da je "govorila jezikom mržnje već jezikom ljubavi", moglo bi se govoriti i na Svetskom jevrejskom kongresu jer je Tolnauer i njih informisao o njenom govoru mržnje.

Njena izjava dovela je do momentalnog otkaza na Novoj TV gde je vodila jednu od emisija, kao i do osude Bet Izraela i Jevrejske opštine.

U zgradi Jevrejske verske zajednice sinoć je uz jako obezbeđenje održan program obeležavanja 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, kojem su prisustvovali i predsednik Stjepan Mesić i viceprermijerka Jadranka Kosor.

Mesić je naglasio da se istorija ne sme zaboraviti, ali i da se narodi ne smeju kolektivno optuzzivati, dok je Kosorova rekla da se svaki narod mora suočiti s onim što je bilo u prošlosti.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 29. jan 2009, 11:54) - Stuttgart [neregistrovani]

Incidenti u HR

U toj drzavi se jos uvek prikazuju snimci od jugoslovenskog rata! Mlada generacija uci mrznju prema srbima, ali dok oni ekstremicno misle, mi im se sve vise i vise odaljavamo i napredujemo u medjunarodnim odnosima. Vec smo ih u ponasanju pretekli. Napred Srbijo samo napred gledaj a ne kao oni u nazad.

(sreda, 28. jan 2009, 22:08) - anonymous [neregistrovani]

Incidenti u Zagrebu na Dan holokausta - zar vas cudi?

Da li ikoga uopste cudi sto se incidenti desavaju u Hrvatskoj bas na Dan holokausta, sto im UEFA kaznjava vodeci fudbalski klub, sto im je stanje na HRT-u po pitanju cenzure kao devedesetih, sto su napravili sve one incidente sa srpskim rukometasima... Previse dogadjaja da bi bilo slucajno...

Vuk dlaku menja, ali cud nikako...

(sreda, 28. jan 2009, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

Dokaz kulture

Eto, Hrvati su na jos jedan nacin pokazali svoju kulturu.