Incidenti na Dan holokausta u Zagrebu

Dan sećanja na holokaust protekao u Hrvatskoj u znaku nekoliko incidenata. Policija je primila lažnu anonimnu dojavu o bombi u zgradi jevrejske zajednice Bet Izrael, a Jevreji u Hrvatskoj oštro su kritikovali izjave književnice Vedrane Rudan.

Dan sećanja na holokaust protekao je u Hrvatskoj u znaku nekoliko incidenata.

Jevrejska verska zajednica Bet Izrael juče poslepodne primila je anonimnu dojavu o podmetnutoj bombi, baš u vreme kad su u zgradi bili učenici kojima je poznati publicist Slavko Goldštajn držao predavanje povodom Dana holokausta.

Goldštajn je rekao da demantuje sopstvene izjave koje je davao u zadnjih desetak godina o tome da antisemitizam u Hrvatskoj izumire.

Goldštajn je to obrazložio dojavom o bombi, pretećim pismima koje dobiva jevrejska zajednica i TV nastupom Rudanove u kome je pozvale Jevreje da "prestanu biti Jevreji i da postanu ljudi".

Zgrada je evakuisana, a policija je ustanovila da je informacija o bombi bila lažna.

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer na sednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina prozvao je Rudanovu zbog govora mržnje, uz konstataciju da su "njene reči bile strašnije i od antisemitizma", jer je vređala Anu Frank i poredila izraelsku akciju u pojasu Gaze sa holokaustom.

O izjavama Rudanove koja je negirala da je "govorila jezikom mržnje već jezikom ljubavi", moglo bi se govoriti i na Svetskom jevrejskom kongresu jer je Tolnauer i njih informisao o njenom govoru mržnje.

Njena izjava dovela je do momentalnog otkaza na Novoj TV gde je vodila jednu od emisija, kao i do osude Bet Izraela i Jevrejske opštine.

U zgradi Jevrejske verske zajednice sinoć je uz jako obezbeđenje održan program obeležavanja 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, kojem su prisustvovali i predsednik Stjepan Mesić i viceprermijerka Jadranka Kosor.

Mesić je naglasio da se istorija ne sme zaboraviti, ali i da se narodi ne smeju kolektivno optuzzivati, dok je Kosorova rekla da se svaki narod mora suočiti s onim što je bilo u prošlosti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво