Plavšić: Klinton kriv za zločin u Srebrenici

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je, nakon izricanja presude ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, da je zločin u Srebrenici naredio bivši američki predsednik Bil Klinton.

Biljana Plavšić je za beogradsku redakciju Sputnjik rekla da je Bil Klinton lideru bosanskih muslimana Aliji Izetbegoviću kazao da će, kako je navela, Amerika ući u rat i boriti se na muslimanskoj strani, kao da i će "bombardovati Srbe ukoliko dozvole da četnici uđu u Srebrenicu".

Plavšić, koju je nakon priznanja krivice Haški tribunal osudio na 11 godina zatvora za ratne zločine, rekla je da je Klinton Izetbegoviću naglasio da "ne sme biti manje od 5.000 masakriranih".

"Izetbegović je to preneo ratnom predsedništvu, ja sam čitala zapisnik. Taj Hrvat u Hagu mi je dao zapisnik. Moj advokat nije mogao doći do zapisnika. Kaže: 'Ovo vredi 20.000 maraka'. 'E pa', rekoh. Ja baš nisam imala to, niti sam smatrala da je to važno, tako da sam ja čitala stenogram šta je rekao ovaj, šta je rekao onaj. Alija Izetbegović je rekao: 'Klinton me nagovara'. Pa sad, posle nekoliko godina, odštampana knjiga, Amerikanca koji je sve vreme rata bio u Sarajevu, kaže isto", navela je ona.

Plavšić je dodala da je Izetbegović potom to saopštio predsedništvu, a član ratnog predsedništva bio je Sefer Halilović koji mu je, tvrdi ona, odgovorio "Alija, ti si poludeo".

"Pa ipak se to desilo, a u sastav grupe koja je to izvršavala, nisu to bili samo Srbi. Erdemović - Hrvat, bio je jedan Slovenac, ja se nisam bavila time, ali da se to analizira, to bi se videlo da je to sve nameštaljka. A sin Sefera Halilovića je napisao knjigu gde je tačno opisao da je Orić dobio naredbu da se povuče u Tuzlu mesec dana pre nego što su Srbi ušli unutra. Znači, realizuje se plan Klinton-Izetbegović", naglasila je ona.

Plavšić je navela da se haški osuđenjik Radovan Karadžić povukao u dogovoru sa Ričardom Holbrukom uz obavezu da se ne bavi dalje politikom, a da je zauzvrat trebalo da dobije neprikosnovenost.

"Ja o tome ništa ne znam, a čitala jesam i to baš sada kada sam se vratila. Ja nisam bila persona od poverenja Radovana Karadžića, on je morao da se povuče, jer je već tada protiv njega bila podignuta optužnica. Morao je da ode da ne bi Republika Srpska propala, a za njim je morao da ode i Mladić", navela je Biljana Plavšić.

broj komentara 20 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. mar 2016, 22:45) - Gradjanin [neregistrovani]

Pokajanje

Zar se gospodja Plavsic nije pokajala?

(petak, 25. mar 2016, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

@Sila boga nemoli

Da je gos. Plavsic napravila bilo kakav sporazum danas nebi bilo Republike Srpske a osuđena je kao i većina zbog svoje nacionalnosti !

(petak, 25. mar 2016, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

@Sila Boga ne moli.

Ostavite tu zenu na miru .

(petak, 25. mar 2016, 14:37) - Predrag Stankovic [neregistrovani]

Ko ovo moze da potvrdi?

I ja vec godima imam velike sumnje u vezi te naduvane Srebrnice: i zbog krivaca i zbog tolikog broja (na Zapadu ne silaze s brojke 10.000 mrtvih muslimana). Stvarno, koliko je Sebrenica imala stanovnika, koliko Srba, koliko Muslimana, a koliko muskih odraslih Muslimana?
Pre nekoliko godina mi je jedan poznanik, koji je radio u Briselu (dal u ambasadi, dal u EU, ne u reonu Srebrenice. Sve zajedno, i Srba i Muslimana. Palih u medjusobnim brobama, do kojih je doslo, zna se kako. Ima tu i krivice holandskog bataljona, koji se se razbezali na sve strane sveta. Znaci, da zaokruzimo, hiljadu palih, a oni vrte, pa vrte deset hiljada.

(petak, 25. mar 2016, 13:39) - Борислав [neregistrovani]

Сила Бога не моли!

Питао бих госпођу Плавшић, зашто је њу након признања кривице Хашки трибунал осудио на 11 година затвора? Да није негирала да је чинила ратне злочине? Да ли сад сме да каже какав споразум и са ким је она направила?

(petak, 25. mar 2016, 13:36) - anonymous [neregistrovani]

eu-nato-usa

naravno da je zlocin planiran sto potvrdjuju i neki muslimanski funkcioneri iz srebrenice...ali zalosno je sto mnogi u SRBIJI prihvataju to kao genocid koji je zapad servirao da SRBE satanizuje a niko nespominje 3500 poklanih SRBA u i oko srebrenice koju je kontrolisao zlocinac ORIC kojeg su nagradili slobodom

(petak, 25. mar 2016, 13:34) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Zapisnik (pricam ti pricu)

Cudite se sto tadasnja vlast "nije imala" da plati 20 000 eura. Pitam vas,kad bi ste vi predali nekoga na sud,zbog teskog krivicnog dela,da li biste mu platili odbranu!? E,zato je bili kakoje bilo,ako gospodja prica istinu.Mislim da gospodju ne treba,prebrzo, osudjivati za dogovor sa sudom, jer izgleda da nije imala nikoga iza sebe.

(petak, 25. mar 2016, 13:11) - Лупаторима: [neregistrovani]

Да ли ви уоште знате који је злочин...

убиство заробљеника!Србија је постала проказана земља због Сребренице!

(petak, 25. mar 2016, 13:00) - Marko [neregistrovani]

Pa čoveče koliko ih je bilo, nikad pre toga nisam čuo za Srebrenicu a tako velik grad

Pa koliko je ta Srebrenica imala stanovnika pre rata, naravno tu u obzir treba uzeti samo muslimanske veroispovesti???

(petak, 25. mar 2016, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

ma nije sve tako

citaj bolje