Čitaj mi!

Makedonska policija razbila mafijašku bazu u selu Vaksince

Više od 120 ilegalnih migranata otkriveno u selu Vaksince kod Kumanova. Policijska akcija usledila svega nekoliko dana pošto je britanski "Kanal 4" objavio priču o otetim migrantima, koje u tom selu drži albanska mafija. Među uhapšenima i jedan ubica.

Akcija makedonskih specijalaca počela je u zoru i bila usmerena na kuće u kojima je banda nazvana "Ali Baba" držala migrante, koji su bili otimani na makedonsko-grčkoj granici.

"Akcija je završena, otkriveno je 128 ilegalnih migranata", saopštila je makedonska policija.

Policija je upala u pet od ukupno 11 kuća u Vaksincu i pronašla 128 migranata. Tokom akcije uhapšena je i jedna osoba za kojom je izdata poternica zbog ubistva, a zaplenjeno je oružje i drugi predmeti, saopštila je makedonska policija.

Iz izjava koje su dali migranti, još uvek nije jasno kako su dospeli u Vaksince, ali su vlasnici izdavali objekte po ceni od oko 1.500 evra mesečno. Uz to, boravak u tim kućama, bez spavanja, koštao je između pet i dest evra dnevno.

Krivične prijave podnesene su protiv četvorice vlasnika tih objekata.

Britanski Kanal 4 objavio je za vikend priču o operaciji albanske mafije u selu Vaksince, koje je, tokom sukoba 2001. godine, bilo baza Oslobodilačke nacionalne armije.

Navodi se i da je iz tog sela nemoguće pobeći, jer oko kuće 24 sata kruži patrola naoružanih muškaraca. Na jednom video-snimku koji je dospeo u javnost vidi se kako čuvari tuku migrante. Svi otmičari su naoružani noževima, neki čak i mačetama.

Jedini izlaz iz kuće bilo je plaćanje otkupa od 500 do 1.000 evra. Od Sirijaca se tražilo najviše para jer su mafijaši smatrali da su oni najbogatiji. Tek nakon isplate, mogu pešice da krenu ka granici sa Srbijom.

Meštani u Vaksincu umorni su od ovakvih događaja, piše Kanal 4, podsećajući na nedavne događaje u Kumanovu, kada je u obračunu terorista i makedonske policije stradalo 18 ljudi.

 

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jun 2015, 19:25) - mile [neregistrovani]

ćurčić

Priča mi nije baš najjasnija. Znači, mafija kidnapuje ilegalne migrante i neće da ih pusti dok im ovi ne plate "otkup"? Ali gde kriju pare ti migranti? Iz priče proizlazi da ih drže kod sebe ali da su mafijaši fini i rađe će i tući migrante ne bi li im ovi sami platili nego da im te pare otimaju. Jel to poenta priče?

(četvrtak, 11. jun 2015, 16:02) - Марко [neregistrovani]

Цивилизација

И колико чланова поменуте албанске мафије је ухапшено? Или су ухапшени само мигранти?!

(četvrtak, 11. jun 2015, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

kriminalci

Svaka cast makedonskoj policiji,efikasni su kao i u slucaju Kumanovo.

(četvrtak, 11. jun 2015, 14:52) - Imam malo dete kojem čitam priče i bajke [neregistrovani]

Pogrešno su ime odabrali

Ali Baba je u istočnjačkoj priči "Ali Baba i 40 razbojnika" bio onaj koji se borio protiv razbojnika, a ne njihov vođa! Vođa razbojnika se, u verziji koja se nalazi u našim knjigama za decu, zove jednostavno - harambaša.

(četvrtak, 11. jun 2015, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

Dno dna...

...dno dna... u istoj ravni zlodjelima koje rade monstrumi u Iraku, Siriji, Nigeriji, Somaliji... zasto na Balkanu?