Maratonski sastanak Gruevskog i Zaeva bez rezultata, dolazi predstavnik EU

Ni posle deset sati razgovora Nikole Gruevskog i Zorana Zaeva u Strazburu nema pomaka u rešavanju makedonske krize. Iako su dvojica lidera izašla na različite izlaze, izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl rekao je da susret nije bio uzaludan. Mediji u Makedoniji javljaju da je dogovoreno da u Skoplje dođe predstavnik EU.

Sastanak sa evropskim poslanicima u Strazburu lidera vladajuće stranke VMRO-DPMNE i premijera Makedonije Nikole Gruevskog i opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva o rešavanju političke krize u Makedoniji završen je rano jutros, posle više od 10 sati, bez rezultata, prenose makedonski mediji.

Na sastanku su učestvovali evropski komesar Johanes Han i poslanici Eduard Kukan, Ivo Vajgl i Ričard Hovit.

Kako prenose makedonski mediji, Gruevski i Zaev odvojeno su obavestili evroposlanike o stanju u Makedoniji uoči današnje plenarne rasprave u Evropskom parlamentu.

Gruevski i Zaev su posle sastanka iz zgrade izašli na različite izlaze.

U šturom saopštenju "evropske trojke" koja posreduje u pregovorima, objavljenom jutros u Strazburu, navodi se da poslanici Evropskog parlamenta Vajgl, Edvard Kukan, Ričard Hovit i komesar za susedstvo i proširenje Johanes Han pozdravljaju napore Gruevskog i Zaeva da rade u pravcu postizanja dogovora.

Navodi se i da su ti dogovori u interesu svih građana Makedonije, te da dvojica lidera čine napore da rešavaju izazove proistekle iz krize u skladu sa evropskim standardima.

Potvrđena je privrženost Gruevskog i Zaeva procesu evropskih integracija i demokratskim principima i saglasni su da je interes zemlje na prvom mestu.

Makedonska televizija Alsat-M javila je da je, ipak, dogovoreno da EU u Skoplje pošalje predstavnika, koji bi pomogao pregovaračima u nastavku procesa usmerenog ka rešavanju političke krize. 

Evropski poslanici i komesar Han pozdravili su iskrenu diskusiju o ključnim pitanjima, a svi sagovornici saglasni su da je nastavak dijaloga od presudnog značaja, piše u saopštenju o rezultatima dijaloga lidera vodećih makedonskih političkih stranaka.

Pregovori su trajali 10 sati i završeni su u 3.30 posle ponoći.

Razgovori uz posredovanje predstavnika Evropske unije treba da dovedu do iznalaženja rešenja političke krize u Makedoniji, najdublje od proglašenja nezavisnosti.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 20. maj 2015, 14:49) - anonymous [neregistrovani]

Уцене се настављају

ЕУ уцењује Груевског како би га што пре отерали са власти. Не одговара им јер Русима није увео санкције и са Русима је договорио пролазак Труског Тока кроз Македонију. Заев је само пијун европске уније. Поента је била да се Груевски доведе у Брисел и уцени лицем у лице. Заев је само пијун - односно марионета ЕУ.

(sreda, 20. maj 2015, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

Makedonci manite se corava posla!

Zar ne poznajete vlastiti jezik pa vam treba neko za pregovore?

(sreda, 20. maj 2015, 13:10) - Драган [neregistrovani]

Срамота је да их мире други...

Какво време је лоше дошло да, брат брату не верује, комшија комшији да пожели све друго а не добро,а,срамота је бре да те неко други мири у сопственој кући...Не бих воелео ово да се дешава комшији а камоли нама. То ти је исто као да оду две овце да им суди вук...зна се унапред шта ће да буде...Очигледно је да је неко "дотерао цара до дувара"!

(sreda, 20. maj 2015, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Dogovor

Lakše bi se dogovorili bez tzv.pomoći posrednika.