Maratonski sastanak Gruevskog i Zaeva bez rezultata, dolazi predstavnik EU

Ni posle deset sati razgovora Nikole Gruevskog i Zorana Zaeva u Strazburu nema pomaka u rešavanju makedonske krize. Iako su dvojica lidera izašla na različite izlaze, izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl rekao je da susret nije bio uzaludan. Mediji u Makedoniji javljaju da je dogovoreno da u Skoplje dođe predstavnik EU.

Sastanak sa evropskim poslanicima u Strazburu lidera vladajuće stranke VMRO-DPMNE i premijera Makedonije Nikole Gruevskog i opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva o rešavanju političke krize u Makedoniji završen je rano jutros, posle više od 10 sati, bez rezultata, prenose makedonski mediji.

Na sastanku su učestvovali evropski komesar Johanes Han i poslanici Eduard Kukan, Ivo Vajgl i Ričard Hovit.

Kako prenose makedonski mediji, Gruevski i Zaev odvojeno su obavestili evroposlanike o stanju u Makedoniji uoči današnje plenarne rasprave u Evropskom parlamentu.

Gruevski i Zaev su posle sastanka iz zgrade izašli na različite izlaze.

U šturom saopštenju "evropske trojke" koja posreduje u pregovorima, objavljenom jutros u Strazburu, navodi se da poslanici Evropskog parlamenta Vajgl, Edvard Kukan, Ričard Hovit i komesar za susedstvo i proširenje Johanes Han pozdravljaju napore Gruevskog i Zaeva da rade u pravcu postizanja dogovora.

Navodi se i da su ti dogovori u interesu svih građana Makedonije, te da dvojica lidera čine napore da rešavaju izazove proistekle iz krize u skladu sa evropskim standardima.

Potvrđena je privrženost Gruevskog i Zaeva procesu evropskih integracija i demokratskim principima i saglasni su da je interes zemlje na prvom mestu.

Makedonska televizija Alsat-M javila je da je, ipak, dogovoreno da EU u Skoplje pošalje predstavnika, koji bi pomogao pregovaračima u nastavku procesa usmerenog ka rešavanju političke krize. 

Evropski poslanici i komesar Han pozdravili su iskrenu diskusiju o ključnim pitanjima, a svi sagovornici saglasni su da je nastavak dijaloga od presudnog značaja, piše u saopštenju o rezultatima dijaloga lidera vodećih makedonskih političkih stranaka.

Pregovori su trajali 10 sati i završeni su u 3.30 posle ponoći.

Razgovori uz posredovanje predstavnika Evropske unije treba da dovedu do iznalaženja rešenja političke krize u Makedoniji, najdublje od proglašenja nezavisnosti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво