Čitaj mi!

Kumanovo, policija na ulicama, Albanija traži međunarodnu istragu

Makedonsko tužilaštvo saopštilo da su pronađena tela 10 napadača na Kumanovo, a ne 14, kako je prvobitno javljeno. Centar Kumanova od noćas je blokiran za saobraćaj. Prisustvo policije primetno povećano. Kosovska policija pretresla kuće pripadnika "kumanovske grupe". Albanija traži međunarodnu istragu o događajima u tom gradu.

Blokirana je ulica u strogom centru Kumanova u kojoj se nalazi više ključnih institucija i ustanova, među kojima su sud i policija. Zaposleni u tim institucijama kažu da se posao obavlja normalno, javlja izveštač RTS-a.

Portparol MUP-a Ivo Kotevski rekao je za agenciju MIA da se u Kumanovu preduzimaju mere bezbednosti.

Mediji su ranije preneli da policija intenzivno traga za jednim beguncem koji je bio uhapšen, ali je policiji pobegao prilikom rekonstrukcije događaja u vezi sa napadom na karaulu Gošince.

Reč je najverovatnije o Sulejmanu Osmaniju, koji je posle misterioznog bekstva iz ruku makedonske policije rekao da je cilj "kumanovske grupe" bio stvaranje albanskog entiteta u Makedoniji. Verodostojnost njegovih navoda nije moguće proveriti.

Istovremeno, kosovska policija je pretresla kuće više pripadnika "kumanovske grupe", odakle su odneti predmeti koji bi se, eventualno, mogli povezati sa istragom. Nikakvi dodatni detalji o toj akciji, bar za sada, nisu poznati.

Pretres je usledio manje od 24 časa posle susreta visokih zvaničnika Prištine i Skoplja na kojem je dogovorena saradnja u istrazi sukoba u Kumanovu.

Uz istrage koje se vode u Skoplju i Prištini, Albanija je zatražila međunarodnu istragu o tom slučaju.

Visoka komesarka OEBS-a za manjine Astrid Tors podsetila je da je još u februaru upozorila da bi zloupotreba političke krize mogla dovesti do međunacionalnih tenzija. 

Prošlog vikenda u kumanovskom naselju Tode Mendol policija se sukobila sa naoružanom grupom Albanaca.

U policijskoj akciji poginulo je osam policajaca, a 31 je povređen.

Komisija sastavljena od predstavnika vlade i Opštine Kumanovo počela je procenu štete na kućama u naselju Tode Mendol, koje je u akciji bilo evakuisano. Vlada je najavila stoprocentno pokrivanje štete.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 16. maj 2015, 07:51) - anonymous [neregistrovani]

makedonski Račak

po scenariju identična predstava, sa istim ciljem, kao i svojevremeno Račak. Dopusti li Makedonija internacionalizaciju problema proći će kao Srbija 90‚tih.
Jasno je da je ceo događaj osmišljen na "ulcinjskoj konferenciji" pod rukovodstvom Rame, snagam Prištine i parama Amerike .

(petak, 15. maj 2015, 23:03) - anonymous [neregistrovani]

slaba reakcija

Znaci, na 10 poginulih terorista dolazi 8 poginulih policajaca.  ovo je nedopustiv omer u zrtvama. Jos im je pobegao jedan teorirsta prilikom rekonstrukcije dogadjaja, pa oni su komedija.

(petak, 15. maj 2015, 20:42) - tosa [neregistrovani]

cudno

stvarno cudno,puno netacnih informacija o stvarnom dogadjaju.cije to interes? i pod cijim pritiskom se sve ovo zataskuje??? ali sigurno najvise steti makedoniji.mada nista ona tu ne odlucuje i ne moze se sama odupreti i izvuci iz ove krize.najmanje se ona tu pita.nazalost opet vece sile pucaju iz tudjih ruku.bice tu jos haosa,samo kad odluce veliki kad im odgovara.

(petak, 15. maj 2015, 18:32) - anonymous [neregistrovani]

Unutrasnje pitanje Mekodinije

Legalna borba protiv terorizma. Albanija nema sta tu da se mesa.

(petak, 15. maj 2015, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

"Albanija je potpuno u - pravu"!?......U ovo bi "poverovao", kada bi imao.....

.......40 godina - manje! A, ovako, to je nemoguca - misija!

(petak, 15. maj 2015, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Moze li neko da mi objasni?

Moze li neko da mi objasni odkuda albaniji pravo da bilo sta trazi, pogotovu bilo kakvu medjunarodnu istragu? Da li je moguće da jedna suverena zemlja nema pravo da sama sprovede istragu na svojoj teritoriji? Nije li izjava Astrid Tors u stvari bila priprema za ovu akciju? Nije li svima jasno ko stoji iza albanije i kosova, pa im se moze da traže medjunarodnu komisiju, znajuci da je rezultat te istrage unapred napravljen, pre incidenta? Kada ce ovome neko stati na put i zaustaviti ovu propast u ambis?

(petak, 15. maj 2015, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Albanija je potpuno u pravu!

Ceo "kumanovski slucaj" zahteva da o njemu raspravlja Savet Bezbednosti UN i to iz najmanje 3 razloga:
1. Nepoznata naoruzana grupa je u Makedoniju nesmetano presla sa Kosova i Metohije, teritorije pod upravom UN-a
2. Izjave Rame i Tacija o ujedinjenju Kosova, dela teritorije jedne priznate clanice UN-a i druge drzave, takodje punopravne clanice UN-a, u najmanju ruku spadaju u nadleznost UN-a. Eventualna istraga bi sigurno dovela u vezu i odvajanje dela teritorije trece punopravne clanice UN-a i njeno pripajanje Albaniji.
3. Istraga da li je NATO, kojem je poverena vojna i bezbedonosna uprava na teritoriji pod kontrolom UN-a, ispravno reagovao u celoj situaciji.

Ako to nisu teme za raspravu pred SB UN-a, ne znam sta su.

(petak, 15. maj 2015, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

100% odsteta

Ako bi se ja pitao, prvo bi dobro proverio, ko je od tih vlasnika (ostecenih kuca), davao toj bandi podrsku, a kojem su sa silom usli u kucu.
Moze se to saznati.
Malo stisnes vlasnika, malo teroriste.
Naravno onome, kome su silom upali u kucu treba da se isplati odsteta.
A onim drugima, treba dodeliti jedan privremeni stambeni prostor sa resetkama, dok sud ne utvrdi istinu. A ako je saucesnik, nema para, ali zato besplatan smestaj u drzavnim ustanovima.
Pa da ostali 2 puta razmisle, pre nego sto napadnu drzavu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">