Čitaj mi!

Car Dušan smeta Albancima u Skoplju

Novootkriveni spomenik caru Dušanu u Skoplju izazvao negodovanje među makedonskim Albancima. Car Dušan je "okupator zapadnog Balkana" koji nema šta da traži u Skoplju, smatra nevladina organizacija Albanaca "Probudi se". U toku noći oštećen spomenik.

Podizanje spomenika caru Dušanu u glavnom gradu Makedonije zasmetalo je pripadnicima albanske zajednice u ovoj zemlji. Nevladina organizacija "Probudi se" koja okuplja građane albanske nacionalnosti reagovala je nakon što su vlasti postavile spomenik srednjovekovnog srpskog vladara u centru Skoplja.

Dušan je krunisan za srpskog cara 1346. godine u Skoplju, i jedan je od najvećih srpskih vladara. Međutim, organizacija "Probudi se" smatra da je car Dušan "okupator zapadnog Balkana" koji nema šta da traži u prestonici Makedonije.

"Podizanje spomenika srpskom okupatoru govori o krizi identiteta ili o srbofiliji onih koji su ga tu stavili", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Kip je postavljen početkom decembra na novom "Mostu civilizacija" u centru Skoplja, u sklopu Vladinog projekta renoviranje glavnog grada nazvanog "Skolje 2014". Spada među tridesetak statua koje predstavljaju istorijske ličnosti iz regiona, od antičkih vremena do Srednjeg veka.

Spomenik je za tamošnje Albance neprihvatljiv, te su se okupili preko društvenih mreža i u petak uveče pokušali da ga razbiju, a na današnjem protestu da ga uviju u crno u čemu ih je sprečila policija.  

Organizacija "Probudi se" navodi da spomenik Dušanu, čiju je izgradnju platila makedonska vlada, a naručili ga bivši lideri skopske opštine Centar, potvrđuje antialbanski karakter projekta "Skoplje 2014".

"Nakon ovoga možemo da razgovaramo kome služi ovo što je Vlada inicirala postavljivanje spomenika srpskog vladara, koji se, ako ne kod Makedonaca, već kod Albanaca, shvata kao vladalac koji je silom prinudio katoličke Albance da postanu Srbi i pravoslavni", rekao je Afrim Gashi iz te organizacije. 

Srpske partije u Makedoniji odmah su od policije zatražile da pronađe počinioce. Sinoćni vandalizam na Mostu civilizacija tumače kao međucivilizacijsku razliku. Podsećaju da će pored spomenika Caru Dušanu tu biti i kipovi drugih istorijskih ličnosti.

"Ostavili smo da svaki narod odabere svoje heroje. Oni su izabrali njihove, a ljudi obično kažu - biraš heroje onakve kakav si ti", kaže Ivan Stoiljković iz stranke DPSM. 

Bojan Popović iz stranke SNS ističe da je ovakav postupak nedozvoljiv u demokratskoj zemlji za kakvu se Makedonija deklariše.

U Skoplju su zbog ovog incidenta pojačali policijsku zaštitu, a  Most civilizacija bio je zatvoren za posetioce i čuvala ga je specijalna policijska jedinica. Kako je najavljeno, spomenik će biti popravljen u najkraćem roku.

U oktobru je novi predsednik opštine Centar Andrej Zernovski pristao na podizanje spomenika slavnim Albancima na teritoriji opštine kako bi smanjio napetosti između Makedonaca i albanske manjine.

Gradonačelnik koji je došao na vlast pre šest meseci izjavio je kako neće sprečavati postavljanje tri spomenika Albancima uprkos činjenici da se uopšteno protivi nastavku rada na projektu "Skoplje 2014".

Međutim, kipovi albanskog pisca Pjetra Bogdanija, katoličkog sveštena Josifa Bagerija i ministra u prvoj makedonskoj vladi Nedžata Agolija još nisu postavljeni na svoja postolja, iako su ona već podignuta.

Na mostu iznad Vardara postavljan je spomenik i kraljeviću Marku, pored cara Dušana, na samom ulazu zgrade Vrhovnog suda i Arheološkog muzeja Makedonije.

broj komentara 133 pošalji komentar
(utorak, 10. dec 2013, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

popis

Ako uradis popis u Makedoniji,videces da albanaca ima svega 18%

(nedelja, 08. dec 2013, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

BG

Kralj Dušan je oženjen za Elene Бугарска, sestru na Bugarski car Ivan Alexander Despot i tada je Srbija najjača balkanska država i zajedno su bugari sa izgrađene mnoge crkve i manastire na Kosovu Polju!

(nedelja, 08. dec 2013, 10:52) - aurelio [neregistrovani]

Nemas pojma,

car Dusan je najveci vladar kome je Skopje bilo prestonica. Nije bio prestonica ni Aeksandru, ni Samuilu, nikome od njih. A Dusanu jeste. Samo sto ti, i tebi slicni, od mrznje to ne vidite. A javi se molim te, da popricamo uskoro, kad ne bude Skopje nego samo Skupi, i kad budete imali samo albanske spomenike. Taj dan je blizu.

(nedelja, 08. dec 2013, 08:39) - Milan Majkic [neregistrovani]

Selidba

E moj Makedonac,prvo se potpisa so ovo "anonymous" pa bi onda u speditere i da selis spomenike.Ja licno smatram da spomenik treba ukloniti jer nije dovoljno veliki,nije dobro i kvalitetno izradjen i sigurno mu nije mesto na tako beznacajnom mestu za bez premca i kontraargumenta najvecu istorijsku licnost vezanu za grad Skoplje.

(nedelja, 08. dec 2013, 08:39) - Strahinja [neregistrovani]

@ Strahinja

Ja znam da sam glup,nisam nikad ni rekao da sam pametan,ali barem znam da svaki paragraf pocimlje sa velikim slovom.A isto znam da Kelti/Celtics sada momentalno zive u Skotskoj I Irskoj samo neznam kojim su putem dosli tamo,putujuci sa Balkana.

(nedelja, 08. dec 2013, 07:55) - anonymous [neregistrovani]

Makedonska istorija

@Zasto je spomenik uopste podignut?
@Главни град српске државе

Македонци не краду грчку или бугарску историју – Грцима и Бугарима смета што део македонске историје је из територија које су они добили 1913. (Грција - 51%, Бугарска -12%). “Македонска нација не постоји“, “Скопље као главни град никоме не треба“ – чисти шовинизам и незнање.

(nedelja, 08. dec 2013, 04:45) - anonymous [neregistrovani]

Mrznja

Ja jednostavno ne razumem mrznju izmedju Makedonije i Grcke,izmedju te dve zemlje ne stoje zrtve,niti logori smrti...u redu istorija se poigrala sa njima oko granica i imena ali sve u svemu ne postoji razlog za mrznju...
Srbi vole Grke zbog proslosti,uvek su bili na nasoj strani,zbog vere i podrske na svim nivoima...shvatite Makedonci mi njih volimo zato sto su uz nas a ne u inat vama...
Sto se tice Dusana Silnog nemam nista protiv on je vladao i tom teritorijom i sve dok se pominje kao srpski vladar to je meni apsolutno prihvatljivo....

(nedelja, 08. dec 2013, 02:38) - anonymous [neregistrovani]

Zalosno

Albanci opet pokazuju ko su i sta su. Pre su me ljutili, ali sada ih samo zalim... Jadno i zalosno....

(nedelja, 08. dec 2013, 02:17) - Skopje [neregistrovani]

Makedonija

Braco Srbi,statua Velikog Cara Dusana postavila je Makedonska vlada u znaku najblizih i bratskih odnosa dva naroda,iste vere! Mi smo jedno i to mora da bude tako!!! Pozdrav za celu Srbiju!

(nedelja, 08. dec 2013, 01:20) - anonymous [neregistrovani]

RepРепублика Македонија има своја историја!

Јас сум Македонец, и можам да ви кажам дека сте убави и ќе се земе вашата него царот да оди убаво во вашиот Србија.

Македонија има своја историја и дека треба да се почитува.

Вашиот Душан нема бизнис да биде во нашата Македонија. Тоа е убаво да се земе вашата Душан на Србија или ако не сакате во Србија го даде на вашите браќа Грците.