Čitaj mi!

Makedonija, kamenice i pesnice

Nova serija incidenata u Makedoniji. Kamenovani autobus i voz Skoplje-Beograd. Tirada albanskih političara o Velikoj Albaniji. Napadnut i bivši zvaničnik Demokratske partije Albanaca. U četvrtak derbi "najvišeg rizika" i mogući sudar "Balista" i "Komita".

Nepoznate osobe su, u odvojenim incidentima, kamenicama zasule školski autobus i međunarodni voz Beograd -  Skoplje, ali u tim napadima nije bilo povređenih. Nastradao je, međutim, bivši potpredsednik DPA Valon Bela, koga su, opet nepoznate, osobe napale u Kondovu.

Serija novih incidenta u Makedoniji usledila je posle niza izjava albanskih političara o "istorijskim težnjama Albanaca da žive u jednoj državi". Poslednju ovakvu izjavu dala je visoka funkcionerka stranke Alija Ahmetija, Tetuta Arifi, nadovezujući se na teze koje su od početka sedmice branili Hašim Tači i njegov prezimenjak iz DPA, Menduh.

Pravi test se, ipak, očekuje sutra kada u Tetovu igraju Škendija i Vardar, pa se vlasti, s pravom, pribojavaju mogućeg sudara navijača ta dva tima, "Balista" i "Komita.  

Tri nova incidenta 

Na području Kumanova kamenovani su autobus u kome su bili srednoškolci iz sela Nikuštak koji uče u Skoplju i međunarodni voz Skoplje-Beograd. Makedonska policija je saopštila da niko nije povređen.

Sinoć oko 19.30 sati, između kumanovskih sela Ljubodrag i Novo Selo, na starom regionalnom putu Skoplje-Kumanovo, kamenovan je autobus u kome su se prevozili srednoškolci. Policija je saopštila da niko od učenika nije povređen, a nekoliko đaka je zbog stresa zatražilo lekarsku pomoć. Oštećena su stakla autobusa, a policija traga za počiniocima.

Kako su izjavili stanovnici sela Ljubodrag, ovakav incident nije do sada zabeležen, a svaki dan autobusi prolaze kroz ova sela prema selu Čerkezi, koje je naseljeno albanskim stanovništvom.

Gradonačelnik Kumanova najavio je strožiju policijsku kontrolu na putnim pravcima na tom području.

Policija je saopštila da je nakon ovog incidenta, kod kumanovskog sela Opae, kamenovan i međunarodni voz Skoplje-Beograd. Prema informacijama policije, počinioci su najverovatnije stanovnici okolnih sela. Ni u drugom incidentu povređenih nije bilo, ali su polomljeni prozori na jednom vagonu.

I na kraju, u Kondovu je napadnut Valon Bela, bivši funkcioner Demokratske partije Albanaca, koji je posle pregleda pušten iz bolnice, jer "povrede nisu ozbiljne". 

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 22. mar 2012, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

Kolonisti

Posle drugog svetskog rata iz pomenutih sela Srbi i Makedonci kolonizovani su u Vojvodinu a na njihova ognjista doseljeni su Albanci i sada vidimo efekte te kolonizacije.

(četvrtak, 22. mar 2012, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

podizanje tenzija

je li ovo slucajnost da se u celom regionu permanentno dizu tenzije? kao da neko dzara svuda gde je tanko i osetljivo ne bi li poletela koja varnica, ne bi li se Balkan opet ustalasao...Psiholoski trikovi ili je nesto vise, meni nije jasno. Ali me uznemirava.