Čitaj mi!

Timošenkovoj sedam godina zatvora

Sud proglasio bivšu premijerku Ukrajine Juliju Timošenko krivom za zloupotrebu vlasti, osudio je na sedam godina zatvora i plaćanje odštete od 200 miliona dolara. Stotine demonstranata okupilo se u Kijevu, a policaja obezbeđuje sud. Predsednik Janukovič kaže da presuda nije konačna.

Pečorski oblasni sud u Kijevu osudio je danas bivšu premijerku, a sada lidera opozicione partije Otadžbina Juliju Timošenko na sedam godina zatvora i na plaćanje odštete od 200 miliona dolara državnoj natfnoj kompaniji Naftogaz.

Ranije danas, predsedavajući veća Rodion Kirejev je, čitajući presudu, rekao da je Timošenkova proglašena krivom, jer je prekoračila ovlašćenja prilikom potpisivanja sporazuma o isporuci i tranzitu gasa sa Rusijom 19. januara 2009. godine i time nanela štetu kompaniji "Naftogaz-Ukrajine" od milijardu i po grivni (oko 200 miliona dolara).

Kirejev je naveo da je cena gasa bila u nesrazmeri sa ranije dostignutim dogovorima, kao i da je analiza rada "Naftogaza" pokazala da je posle potpisivanja sporazuma s ruskom stranom uz odobrenje Timošenkove cena gasa porasla više od 50 odsto.

Prema njegovim rečima, 2008. godine je prosečna cena gasa bila 179,5 dolara za 1.000 kubika, a posle potpisivanja ugovora 232,9 dolara, dok je cena tranzita ostala nepromenjena, navela je agencija RIA Novosti.

Itar-Tas podseća da je proces protiv bivše premijerke započeo 24. juna i da je bivša premijerka tvrdila da je upravo ona efikasno Ukrajinu izvela iz gasne krize 2009. godine.

"Ona je izdala nacionalne interese zaključivši gasne sporazume sa Rusijom", rekao je nekadašnji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko u intervjuu ukrajinskoj službi britanske mreže Bi-Bi-Si, dodajući da suđenje nije političko.

Iako optužuje Timošenkovu da nije koordinisala svoje postupanje sa njim, Juščenko se distancirao od sopstvenog učešća u potpisivanju ugovora, navodi Bi-Bi-Si.

Janukovič: Presuda nije konačna 

Aktuelni ukrajinski predsednik i politički rival Timošenkove, Viktor Janukovič rekao je da presuda bivšoj premijerki nije konačna, i da treba sačekati kakvu će presudu doneti Apelacioni sud.

On je dodao i da razume zabrinutost Evropske unije povodom presude.

RIA Novosti navodi da je jutros, prema podacima policije, kod zgrade suda protestovalo oko 1.000 protivnika i oko 800 pristalica Timošenkove, kao i da red održava oko hiljadu policajca.

Policija je, prema rečima portparola Glavne uprave kijevske policije Vladimira Poliščuka, pojačala obezbeđenje zbog "mogućih terorističkih napada", izvestile su ruske agencije.

Agencija RIA Novosti prenosi mišljenje analitičara da će presuda, koju pažljivo prate zapadne zemlje, umnogome odrediti sudbinu Timošenkove i dalje odnose Kijeva i Brisela.

Timošenkova neće moći da učestvuje ni na narednim parlamentarnim izborima 2012, ni u predsedničkoj trci 2015. godine, navodi ta ruska agencija.

broj komentara 24 pošalji komentar
(sreda, 12. okt 2011, 09:43) - andy [neregistrovani]

julija

A kada cebre taj zakon da stigne ikod mnas
mislim u SRIJU

(sreda, 12. okt 2011, 09:01) - anonymous [neregistrovani]

Julija je priznala krivicu

I još se branila argumentom "to svi rade". Ako po tom osnovu nekoga treba osloboditi onda su njeni branioci u nekom pogrešnom filmu.

Kriva je. To svi dobro znaju. I ne radi se ovde o ugovoru sa Rusijom već o novcu iz evropskih fondova koje je nenamenski trošila!

(utorak, 11. okt 2011, 23:58) - anonymous [neregistrovani]

A sto se vi svi?

A sto se vi svi potresate zbog Julije?

(utorak, 11. okt 2011, 20:35) - Voroncov [neregistrovani]

Svakako je prekršila ovlaštenja ali da li se uopšte mogla postići niža cena.

Daleko od toga da branim političke poglede Timošenkove, naprotiv žestoko bi ih kritikovao, ali ovaj slučaj sa gasom mi ipak nije jasan. Dobro prekršila je ovlaštenja i to je pravni osnov po kojem je mogla biti proglašena krivom. Ali da li je ona u takvom položaju u kojem se tada nalazila mogla izbeći takav ugovor. Treba vam dakle gas jer je zima, stanovnici se smrzavaju, industrija se gasi oni iz Evrope kukumaču za gasom, a prodavac kaže cena je tolika uzmi ili ostavi. Šta da uradite u takvoj situaciji kada nemate druge mogućnosti da nabavite gas. A naravno zašto bi druga strana Rusi prodavali gas po nižoj ceni i pravili gubitak svojoj kompaniji. Ne znam kakav im je zakon ona je verovatno trebala od nekoga tražiti saglasnost za takav ugovor ovako je prekršila ovlaštenja ali u suštini verovatno bi i institucija koja je mogla doneti zakonitu odluku morala pristati na takvu cenu. U tom slučaju ako niko nije mogao postići nižu cenu osuđena je samo zbog zakonske procedure, prekoračenja ovlaštenja, što bi u takvom slučaju bio samo formalizam jer ionako se niža cena nije mogla postići.

(utorak, 11. okt 2011, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

Nije cudan sudski proces

e to je Istocna Demokratija...tamo nema Demokratije.. pa sad Vi koji ste protiv Zapada Proucite ovo...

(utorak, 11. okt 2011, 17:11) - Vladimir FR [neregistrovani]

Nije cudan sudski proces

Bivsa Premijerka Ukrajine je imala, vreme, potrebno za proucavanje ugovora, pre potpisivanja. Ona je okrivljena i za isto osudjena, sto je losim ugovorom nanela stetu drzavi od DVESTA Miliona Dolara. Nije ukrala ili prisvojila. I u cemu je njen proces cudan? Izgleda da je nama, Srbima, cudno sto jedna takva figura drzavnoga Aparata moze da bude i krivicno proganjana. E'pa moze! (kod njih, tamo negde.)

(utorak, 11. okt 2011, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

nedamo?

ti je ne daj a mene bas briga!

(utorak, 11. okt 2011, 16:37) - Putin krivac: [neregistrovani]

Zakljucila ugovor s Rusijom

o isporuci gasa Ukrajini na stetu svoje zemlje!Tacka!

(utorak, 11. okt 2011, 16:26) - Zbunjen [neregistrovani]

Nije mi jasno?

Il ja ne razumem za sta su je osudili ili ovo ipak jest bio politicki proces.

Da li su je osudili zato sto je uzela mito (prisvojila/otudjila neke pare) ili radila po nalogu stranih nalogodavaca, ili pak samo po osnovu sto je potpisala glup (stetan po Ukrajinu) sporazum? Ako je ovo drugo, mislim da nema drzave koja ne bi mogla tako svoje politicare da razapne na krst.

(utorak, 11. okt 2011, 16:22) - anonymous [neregistrovani]

одг.: "Тимошенковој седам година затвора"

У Њемачкој се то тако ради? Где си ти видео да су у Немачкој неког стрпали у затвор, ко је покрао милионе или милијарде? Ја сам живео 30 год. тамо, и знам једино за новчане казне у оваквим случајевима. Ако је Тимошенкова милијардерка, нека докаже на чему се обогатила!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">