Читај ми!

Nalog za hapšenje Gadafija

Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Moamera el Gadafija, optuženog za ratne zločine. Bitka za Libiju sve bliža Tripoliju. Pobunjenici na 80 kilometara od prestonice. Pregovori o miru odmakli. Bombardovanje traje 100 dana.

19.33 - Bela kuća saopštila da je izdavanje poternice Međunarodnog krivičnog suda još jedan pokazatelj da je Gadafi izgubio legitimitet.

16.31 - Sukobi kod Sormana i Misurate. Libijska snage likvidirale osam ustanika i zaplenile dva kamiona oružja, libijska državna televizija. 

13.33 - Međunarodni sud pravde zatražio hapšenje Moamera Gadafija, njegovog sina Sejfa al Islama i šefa tajne policije Abdulaha Senusija zbog zločina protiv čovečnosti.

12.34 - Dve snažne eksplozije u centru Tripolija, najverovatnije oko Gadafijevog kompleksa Bab el Azizija. 

11.29 - Ministar spoljnih poslova libije Abdelati Obeidi i još dvojica zvaničnika vlade u Tripoliju stigli u Tunis, gde sa međunarodnim posrednicima pregovaraju o prekidu vatre. 

Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje libijskog lidera Moamera Gadafija, njegovog sina Sejfa al Islama i šefa obaveštajne službe Abdulaha Senusija zbog zločina protiv čovečnosti.

 

Gadafi nedvosmisleno ima potpunu kontrolu nad libijskim državnim aparatom i snagama bezbednosti, rekla je sudija Sandži Masenono Monageng, navodeći da su Gadafi i Sejf al Islam "zamislili i orkestrirali plan ga svim sredstvima uguše demonstracije".

Sudije su saopštile da je Gadafi tražen zbog organizovanja ubijanja, povređivanja, hapšenja i utamničenja više stotina civila tokom prvih 12 dana ustanka, ali i za pokušaj prikrivanja zločina.

Tužilac Luis Moreno-Okampo je još u maju optužio Gadafija i njegove snage za pucanje na demonstrante, granatiranje pogrebnih povorki i korišćenje snajpera za ubijanje ljudi koji su napuštali džamije tokom prvih dana obračuna sa pobunjenicima.

"Zločini se nastavljaju danas u Libiji. Gadafi mora da bude uhapšen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili u Libiji", navodi se u saopštenju Morena-Okampa.

U do sada jedinom slučaju protiv nekog šefa države, Međunarodni sud pravde je u dva navrata tražio hapšenje predsednika Sudana Omara al Bašira po optužbama za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u Darfuru, ali je sudanski lider i dalje na slobodi.  Bašir je više puta putovao van Sudana i nije bio uhapšen.

Sanusi - Gadafijeva desna ruka

Abdulah Sanusi slovi za glavnog savetnika i osobu u koju Moamer Gadafi ima najviše poverenja. Sanusi je oženjen za sestru Gadafijeve supruge, a u javnosti je postao poznat pre 40 godina, kada je napredovao u službi bezbednosti, mahom zahvaljujući brutalnosti.

Libijci ga smatraju naredbodavcem pokolja oko 1.200 zatvorenika u zatvoru Abu Salim 1996. godine, a u Francuska ga traži zbog uloge koju je navodno igrao u obaranju aviona u Niger 1989. godine, kada je poginulo 170 osoba.

Takođe, smatra se da je Sanusi regrutovao Abdela Baseta Megrahija, koji je osuđen zbog bombaškog napada na avion kod Lokerbija 1988. godine, a zapadne obaveštajne službe ga optužuju i za organizaciju pokušaja ubistva saudijskog princa Abdulaha 2003. godine.

100 dana rata

NATO već 100 dana bombarduje Libiju, ali se kraj sukobu u toj državi ne nazire. Članice NATO-a izvele su oko 5.000 borbenih letova i ispalile 5.000 projektila na položaje Gadafijevih snaga. 

Diplomate traže rešenje sukoba, ali na zapadu Libije besne borbe između pobunjenika i Gadafijevih snaga. Ustanici su u prethodna 24 časa pokušali da probiju liniju fronta, ali nisu uspeli da razbiju jedinice libijske vojske.

Sukobi u Libiji između snaga lojalnih Moameru el Gadafiju i pobunjenika ne jenjavaju. Najžešće borbe vode se 80 kilometara jugozapadno od Tripolija. Gadafi se, u međuvremenu, saglasio sa predlogom Afričke unije da ne učestvuje u pregovorima o okončanju četvoromesečnih sukoba.

Pobunjenici tvrde da se u planinskom području na zapadu zemlje, u oblasti Nafus, vode žestoke borbe, posebno na obodima strateški važnog grada Bir el Ganama.

Taj deo zemlje je važan, jer se nalazi na samo 30 kilometara južno od Zavije, zapadne kapije ka libijskoj prestonici. Pobunjenici trenutno kontrolišu istok Libije i delove zapada te zemlje.

Na sastanku u Johanesburgu pozdravljen je pristanak Gadafija da ne bude deo pregovaračkog procesa. Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma ponovo je optužio NATO za prekoračenje mandata svetske organizacije prilikom bombardovanja Libije, založivši se za političko rešenje situacije.

"Afrička unija je duboko zabrinuta zbog nastavka borbi u Libiji. Naglasili smo da je humanitarna situacija užasna zbog velikog broja civilnih žrtava i nasilnog raseljavanja ljudi. Nastavićemo da tražimo od vlasti i pobunjenika da momentalno obustave neprijateljstva", kaže Ramtane Lamamra, komesar Afričke unije za bezbednost.

Lamamre naglašava da bi u Libiji trebalo da bude nacionalnog dijaloga, formiranja prelazne vlade uz podršku Afričke unije i Ujedinjenih nacija, a da sve to treba da prate humanitarni napori.

U očekivanju da sudije Međunarodnog krivičnog suda danas obelodane podizanje naloga za hapšenje Gadafija, njegovog sina Seifa el Islama i šefa obaveštajne službe zbog obračuna vlasti sa antivladinim demonstrantima, pobunjenici su taj korak pozdravili.

Pobunjenici kažu da je Gadafi počinio zločin protiv libijskog naroda, uključujući i ubistva i uništavanja i da se on mora zaustaviti i uhapsiti. Mnoge muslimanske zemlje, međutim, sumnjičavo gledaju na taj sud, smatrajući ga oruđem zapadnih sila.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво