Poslednji pozdrav legendi popa

Los Anđeles i ostatak sveta oprostili su se od kralja pop muzike Majkla Džeksona. Muzičke, glumačke i sportske zvezde učestvovale su na ceremoniji poslednjeg oproštaja u Stejpls centru. Direktan prenos komemoracije jedan od najgledanijih programa svih vremena.

Dvočasovni oproštajni koncert bio je posvećen Džeksonovoj 45-godišnjoj muzičkoj karijeri, njegovom humanitarnom radu i otvaranju sveta glavnih tokova pop muzike i slave populaciji Afroamerikanaca. Direktan prenos pratilo je preko milijardu ljudi.

Njegov brat Džermejn Džekson otpevao je pesmu "Smile", Maraja Keri pesmu "I'll Be There", a Stivi Vonder "Never Dreamed You'd Leave In Summer". Gospel hor Andre Krouč pevao je "Soon And Very Soon", dok je Lajonel Riči izveo "Jesus In Love".

Emotivne govore održale su glumice Kvin Latifa, Bruk Šilds, a govorili su i Martin Luter King III, Bernis King i kongresmenka Šila Džekson Li.

Pročitane su poruke pevačice Dajane Ros i bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele u kojima su izrazili ljubav prema Majklu i žaljenje zbog njegove iznenadne smrti.

Nakon pesme "Heal The World" na binu je izašlo Majklovo troje dece - Princ Majkl (12), Paris (11) i Princ Majkl II (7), u pratnji drugih članova njegove porodice.

Na komemorativnoj ceremoniji su, između ostalih, učestvovali Stivi Vonder, Lajonel Riči, Maraja Keri, a svetske agencije kao "najdirljiviji" opisuju trenutak kad je soul pevačica Dženifer Hadson otpevala Džeksonovu pesmu "Will you be there".

Od Majkla Džeksona su se oprostile i košarkaške NBA zvezde Kobi Brajant i Medžik Džonson, koji je podsetio da je upravo Majkl Džekson "otvorio prostor" za mnoge Afroamerikance.

Agencije citiraju i sveštenika Ala Šarptona, koji je rekao da Majkl Džekson "nikad nije dozvolio da ga svet odvoji od snova".

"On je probijao rasne granice i zaslužan je što je jedan Afroamerikanac postao predsednik Amerike", rekao je Šarpton.

Američki predsednik Barak Obama, koji se nalazi u poseti Rusiji, rekao je da je Majkl Džekson "jedan od najvećih zabavljača naše generacije, a možda i bilo koje generacije" i dodao: "Mislim da je kao i Elvis, Sinatra i 'Bitlsi' i on postao suštinski deo naše kulture". 

U izveštajima se ističe i "emotivni nastup" glumice Bruk Šilds, koja nije mogla da sakrije suze tokom govora, ali i izjava slavne glumice Elizabet Tejlor, koja je rekla da nije došla na ceremoniju jer "ne želi da bude deo javne parade".

Zamenik šefa losanđeleske policije Džim Mekdonel rekao je da snage reda i porodica Džekson planiraju "privatnu porodičnu" ceremoniju na groblju Forest Lon, ali nije izneo više detalja o tom događaju.

Hiljade obožavalaca došli su bez ulaznica. Oko 700.000 ljudi, uprkos vanrednim merama bezbednosti, pokušavalo je da se poprobije do Stejpls centra.

Fanovi širom sveta počeli su da dolaze u Los Anđeles još od kada je objavljeno vreme i mesto odavanja poslednje počasti legendi pop muzike Majklu Džeksonu.

Milion i šest stotina hiljada ljudi prijavilo se da dobije jednu od 8.750 karata za prisustvo ceremoniji u Stejpls centru i Nokija areni, gde se komemoracija prenosi na ogromnim ekranima.

Televizija Si-En-En direktno je emitovala prenos iz losanđeleskog Stejpls centra, uz simultana uključenja iz američkih i svetskih gradova u kojima su obožavaoci Majkla Džeksona pratili ceremoniju.

Ceremonija se prenosila i u pedesetak bioskopskih sala u dvadesetak američkih država. Kompanija "Sinedidžm didžital sinema" komemoraciju je prenosila putem svoje digitalne mreže. Gledaoci ovaj prenos mogli su da prate besplatno, ali je njihov broj bio ograničen raspoloživim sedištima.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво