Avion "Er Fransa" se raspao u vazduhu

Forenzičari koji pokušavaju da otkriju pravi uzrok nesreće "Er Fransovog" aviona došli su do zaključka da se letelica raspala u vazduhu pre nego što je potonula na dno Atlantika. Veruje se da je 228 putnika i članova posade poginulo mnogo pre pada u okean.

Višestruki prelomi kostiju žrtava utvrđeni autopsijom, i pronađeni delovi aviona "Er Fransa" koji se srušio u Atlantik na oko 650 kilometara od brazilske obale, ukazuju da se letelica raspala u vazduhu.

Uz više od 400 komada olupine nađenih na površini okeana, francuski istražitelji su optimistični u pogledu otkrivanja uzroka pada aviona, ali kažu da je mesto nesreće - daleko od kopna i nad okeanskim dubinama - "jedna od najtežih situacija ikada u istrazi udesa".

Jedan britanski veštak sudske medicine rekao je za Asošijeted pres da višestruki prelomi kostiju 50 žrtava čija su tela spolja "netaknuta", upućuju na to da se avion raspao u vazduhu.

Na žrvama nema odeće što se takođe dešava kada se letelica raspadne pre udara o zemlju ili površinu mora.

Jedan od stručnjaka objasnio je da je ispadanje tela u vazduh pri brzini od više stotina kilometara na sat "kao udarac u zid od cigle, efekat je mrvljenje" zbog čega su putnici i posada umrli mnogo pre pada u okean.

Suprotno tome, kada se avion ceo sruši u more, tela su raskomadana.

Službe Brazila, Francuske, SAD i drugih zemalja pretražuju površinu i dno Atlantika, tragajući za ostacima "erbasa A330" koji se srušio poslednjeg dana maja kada je uleteo u oluju tokom leta od Rio de Žaneira za Pariz.

Poginulo je svih 228 putnika i članova posade. Još uvek nema ni traga od "crnih kutija" koje bi eventualno mogle da otkriju pravi uzrok nesreće. Veruje se da su duboko, na dnu Atlantika na oko 3.000 metara dubine.

Francuski brodovi na kablovima dužine šest kilometara vuku američku mornaričku opremu za snimanje zvuka u moru da bi u području radijusa 80 kilometara gde se veruje da je avion pao, čuli signale koje "crne kutije" automatski emituju da bi bile pronađene.

Bez podataka iz "crnih kutija", istražitelji su se usredsredili na niz poruka koje je avion automatski slao pre udesa, iz kojih su zaključili da su se zaledili senzori za brzinu leta što je destabilizovalo let.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво