Pronađeni delovi aviona "Er Fransa"

Brazilska mornarica pronašla u Atlantskom okeanu delove aviona "Er Fransa" koji se u ponedeljak srušio tokom leta na liniji Rio de Žaneiro-Pariz. U Riju održana verska ceremonija za žrtve nesreće.

Brazilska mornarica pronašla je u Atlantskom okeanu delove olupine aviona "Er Fransa" koji se u ponedeljak srušio tokom leta na liniji Rio de Žaneiro-Pariz.

Kako je saopšteno, izvučen je prtljažni deo aviona "erbas A330" u kojem se nalazilo 228 putnika i članova posade.

U akciji izvlačenja delova aviona koji se srušio oko 1.000 kilometara od brazilske obale učestvuju avioni i brodovi brazilske, francuske i američke vojske.

U  zoni od 6.000 kvadratnih kilometara angažovano je oko 150 pripadnika vojske.

Traga se i za crnim kutijama pošto još nije utvrđen tačan uzrok nesreće.

U Riju je održana verska ceremonija za žrtve nesreće, u prisustvu više desetina članova porodica poginulih i ministara spoljnih poslova Brazila i Francuske, Serza Amorima i Bernara Kušnera.

Uprava "Er Fransa" je saopštila porodicama putnika da više nema nade da ima preživelih i da avion nije mogao da se spusti na vodu već da se "raspao ili u vazduhu ili pri kontaktu sa vodom".

Tri brazilska ratna broda stigla su u zonu udaljenu 1.100 kilometara od obale Brazila.

Oni imaju zadatak da pokupe ostatke aviona pre nego što potonu ih snažne okeanske struje raznesu, javila je agencija Rojters.

Španski dnevik "El Mundo" je, u današnjem izdanju, objavio da je pilot aviona španske kompanije "Er komet", koji je 1. juna leteo na liniji Lima - Madrid, prijavio da je video bljesak bele svetlosti u vreme kada je nestao francuski avion.

"Iznenada smo ugledali u daljini jak, intenzivan bljesak bele svetlosti koja se kretala nadole, vertikalnom putanjom i koja je nestala posle šest sekundi", rekao je pilot madridske kompanije "Er komet".

"Er Fransov" avion na letu iz Rio de Žaneiro za Pariz nestao je u ponedeljak sa radara, posle slanja automatske poruke o prekidu napajanja strujom po ulasku u zonu u kojoj je vladalo nevreme. To je dovelo do gubitka pritiska u avionu.

Budući da posada aviona nije poslala SOS poruku, razlozi pada "Erbasa A330" ostaju misterija.

Francuski vojni brodovi plove ka mestu koje je označeno kao oblast pada aviona. Prva francuska fregata će stići 7. juna.

Brod sa mini podmornicom "Nautilus", koja će biti upotrebljena za traženje "crne kutije" pošto može da roni na dubini od 6.000 metara, trebalo bi da stigne 12. juna.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво