Читај ми!

Lula optužio Bolsonarovu administraciju za genocid nad narodom Janomami

Novi brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva optužio je administraciju svog prethodnika Žaira Bolsonara da je počinila genocid nad narodom Janomami u Amazoniji, usred negodovanja javnosti zbog humanitarne katastrofe na najvećoj starosedelačkoj teritoriji zemlje, prenosi Gardijan.

Lula da Silva je posetio amazonsku državu Roraima kako bi osudio tešku situaciju Janomamija, čije su zaštićene zemlje ugrožene zbog zanemarivanja vlade i eksplozije ilegalnog rudarstva.

"Više od humanitarne krize, ono što sam video u Roraimi bio je genocid. Zločin sa predumišljajem protiv Janomamija, koji je počinila vlada koja nije podložna patnji brazilskog naroda", napisao je Lula na Tviteru, dan nakon što je posetio prenatrpanu kliniku u Boa Visti, glavnom gradu Roraime.

Brazilski ministar pravde Flavio Dino rekao je da će naložiti federalnoj policiji istragu o, kako se navodi, "jakim indicijama" da su nad  narodom Janomami počinjeni zločini, uključujući genocid.

Gardijan prenosi da su se, uoči Lulinog dolaska, u javnosti pojavile užasavajuće fotografije iznemogle dece i odraslih, koje su otkrile kolikih je razmera zdravstvena kriza sa kojom se suočava oko 30.000 starosedelaca sa ove teritorije.

"Fotografije su me uznemirile jer je nemoguće razumeti kako država kao što je Brazil može da zanemaruje naše starosedeoce u tolikoj meri", rekao je levičarski predsednik novinarima.

Lula, koji je funkciju predsednika preuzeo 1. januara, okrivio je svog prethodnika sa krajnje desnice da je zanemarivao starosedelačke zajednice i da je ohrabrivao hiljade rudara da preplave enklavu Janomami, koja je veličine Portugala.

"Osim zanemarivanja prošle vlasti, glavni uzrok ovog genocida je invazija 20.000 ilegalnih rudara, čije je prisustvo ohrabrivao bivši predsednik. Rudari su otrovali reke živom, izazivajući razaranje i smrt. Više neće biti genocida", poručio je Lula.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара