Читај ми!

Šezdeset godina Jelisejskog sporazuma - u Parizu ceo nemački kabinet

O krizi u Ukrajini, odbrani i energiji, na samitu u Parizu razgovaraju francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, i članovi parlamenata obe države. Ministri i tri stotine poslanika iz obe države na Univerzitetu Sorbona obeležava 60 godina od potpisivanja Jelisejskog sporazuma. Sada je u Parizu na zajedničkim sastancima ceo nemački kabinet.

Pre tačno šezdeset godina, nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol potpisali su sporazum koji je označio francusko-nemačko pomirenje nakon decenija sukobljavanja i ratovanja.

Tim dokumentom usaglašena su ključna pitanja spoljne politike, kako bi se izgradili moderni bilateralni odnosi i dalje institucionalno usavršila tadašnja Evropska ekonomska zajednica, današnja Evropska unija. Odnosi dve države su ostali dobri, mada ima uspona i padova.

Na ceremoniji povodom jubilarne godišnjice, na Univerzitetu Sorbona, uz Makrona i Šolca su ministri i 300 poslanika iz dve zemlje.

"Nećemo dozvoliti da se Evropa vrati u vreme kada je nasilje zamenilo politiku i naš kontinent bio rastrgan mržnjom i nacionalnim rivalstvom. Hajde da iskoristimo naše nerazdvojno prijateljstvo, da oblikujemo sadašnjost i budućnost našeg kontinenta, zajedno s našim evropskim partnerima", poručuje Olaf Šolc, nemački kancelar.

Emanuel Makron, predsednik Francuske poziva da u trenutku kada se čini da je istorija ponovo iskočila iz ravnoteže, kako je rekao "nađemo motivaciju i da se suočimo sa opasnostima, ali s uverenjem da je sve moguće ako ostanemo ujedinjeni". 

Podrška Ukrajini 

Centralna tema samita - rat u Ukrajini i saradnja unutar Evropske unije i NATO-a. Šolc, koji je pod pritiskom da Kijevu isporuči tenkove tipa "Leopard", uveren je da, kako kaže, Putinov imperijalizam neće pobediti.

Makron ne očekuje napredak u vezi s isporukom nemačkih tenkova Ukrajini.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu, dokle god bude bilo potrebno. Zajedno, kao Evropljani, branićemo naš evropski mirovni projekat", naglašava Šolc.

Makron navodi da posle 24. februara prošle godine, unija nije podeljena, niti beži od odgovornosti.

"Naša nepokolebljiva podrška ukrajinskom narodu nastaviće se u svim oblastima" , poručuje francuski predsednik.

Francuska i Nemačka motori Evropske unije 

Sastanak Makrona i Šolca bio je planiran za oktobar, ali je više puta otkazivan zbog nesuglasica. Sada je u Parizu na zajedničkim sastancima ceo nemački kabinet.

Francuska i Nemačka nazivaju se motorima Evropske unije. Kako kaže nemački kancelar, to je mašina kompromisa, dobro podmazana, ponekad glasna, ali radi težak posao.

Najavljuju zajedničke projekte, saradnju u oblasti energetike. Makron smatra da postoji potreba da se "izgradi novi energetski model", podstaknu "inovacije i tehnologije sutrašnjice" i da se obezbedi da sama Evropska unija bude geopolitička sila u odbrani, istražvanju svemira, diplomatiji.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије