Čitaj mi!

Britanski vojnici će možda morati da rade u javnim službama

Britanska vlada razmatra opciju prema kojoj bi vojska pomogla javnim službama, uključujući i zdravstveni sistem, ako dođe do štrajka, rekao je čelnik vladajuće Konzervativne partije Nadim Zahavi.

Britanija se već suočava sa protestima i štrajkovima poštanskih radnika i industrijalaca u nekoliko sektora, a medicinske sestre i radnici Hitne pomoći u Engleskoj i Velsu najavili su da će stupiti u štrajk kasnije ovog meseca, jer su nezadovoljni uslovima rada i platama.

Već nekoliko puta vlada je pozivala radnike da se uzdrže od štrajka, navodeći da zbog inflacije plate ne mogu da porastu, a čak i ako bi ih povećali, inflacija bi dodatno porasla.

"Naša poruka sindikatima je da 'Ovo nije vreme za štrajk, ovo je vreme da pokušamo da pregovaramo'. Ali u odsustvu toga, važno je za vlast da ima plan za vanrednu situaciju", rekao je Nadim Zahavi za Skaj njuz. Kao primer, naveo je da vojnici mogu da voze sanitete.

Premijer Riši Sunak, koji je na vlasti nešto više od mesec dana, suočava se sa gomilom problema, koji bi mogli da dovedu i do recesije.

Sandej tajms objavio je da bi Sunak moga da ukine pravo na štrajk u javnom sektoru, uključujući zdravstveni i obrazovni sistem i vatrogasce.

Nastavnici širom Škotske štrajkovali su prvi put u gotovo četiri decenije, nakon neuspeha u pregovorima oko plata, dok nastavno osoblje u Engleskoj i Velsu glasa o tome da li će štrajkovati.