Читај ми!

Риши Сунак именован за новог британског премијера

Риши Сунак званично је постао нови британски премијер након руковања са краљем Чарлсом Трећим. Сунак је трећи премијер ове године и ући ће у Даунинг стрит као најмлађи премијер у два века.

Сусрет краља Чарлса и новог премијера Ришија Сунака обележава симболичну примопредају власти, у мешавини церемоније и политичког прагматизма.

Аудијенција код краља се базива "љубљење руку". Али је вероватно да је реч о наклону и стиску руке, на састанку на којем монарх званично тражи од новог премијера да формира Владу. То је први такав инаугурациони састанак краља Чарлса Трећег.

Би-Би-Си наводи да је реч о ритуалу континуитета, у позадини огромних политичких превирања.

То је једна од кључних уставних улога краља.

Сунак је у обраћању након аудијенције изјавио да је прихватио краљев позив да формира Владу.

Каже да се Британија суочава са дубоком економском кризом, да последице ковида још трају, а да је рат у Украјини пореметио тржишта широм света.

Сматра да је Лиз Трас била у праву што је желела да побољша раст. То је био, додаје, "племенити циљ". Дивио се њеној "немирности".

Али грешке су, каже, направљене. Истиче да је изабран за премијера да "исправи" те грешке.

"Влада коју водим неће оставити следећу генерацију, вашу децу и унуке, са неизмиреним дугом који смо били преслаби да сами себи платимо. Ујединићу нашу земљу не речима већ делом", обећао је Сунак.

Риши Сунак је 57. премијер Велике Британије након што га је краљ Чарлс позвао да формира Владу.

Сунак је трећи премијер ове године и ући ће у Даунинг стрит као најмлађи премијер у два века.

Честитке европских лидера 

Француски председник Емануел Mакрон честитао je Ришију Сунаку на новој функцији и додао да ће настојати да ради с њим на заједничким изазовима као што је рат у Украјини. 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да Европска унија рачуна на чврсте односе са Британијом уз пуно поштовање споразума склопљених након њеног изласка из блока.

"У овим временима која представљају тест за наш континент, рачунамо на јак однос са Великом Британијом ради одбране наших заједничких вредности, уз пуно поштовање наших споразума", навела је Урсула фон дер Лајен у твиту.

Бивши британски премијер Борис Џонсон честитао је Ришију Сунаку на именовању за премијера и позвао колеге из Конзервативне странке да дају Сунаку пуну подршку.

"Честитам (Ришију Сунаку) на овом историјском дану, ово је тренутак да сваки конзервативац дâ новом премијеру пуну и свесрдну подршку", написао је Џонсон на Твитеру.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се