Читај ми!

Dačić u Londonu: Tri reči ključne kada se govori o iskorenjivanju seksualnog nasilja u zonama sukoba

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Londonu, na konferencija Inicijative o sprečavanju seksualnog nasilja u zonama sukoba, da su tri reči ključne kada se govori o sistemskom delovanju na iskorenjivanju uzroka tog gnusnog fenomena - prevencija, kažnjavanje i edukacija.

U Londonu je u toku konferencija Inicijative o sprečavanju seksualnog nasilja u zonama sukoba. Predstavnici sedamdeset zemalja razgovaraju kako da pospeše međunarodni pravni odgovor na tu vrstu zločina.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je na plenarnoj sednici, posvećenoj prevenciji.

Poručio je da Srbija posvećuje ogromnu pažnju toj temi i smatra da, ako ima i jednog slučaja i ijedne žrtve seksualnog nasilja, to mora da bude procesuirano upravo zbog toga da se takvi zločini nikada ne bi ponovili.

"Sa druge strane, svedoci smo i brojnih manipulacija na tu temu, naročito vezano za broj žrtava, za nacionalnu pripadnost, religioznu pripadnost. Smatramo da je to izuzetno štetno i da pre svega unižava žrtve", ističe Dačić.

Tri reči su, kako je naglasio, ključne kada se govori o sistemskom delovanju na iskorenjivanju uzroka tog gnusnog fenomena - prevencija, kažnjavanje i edukacija.

"Još jedan važan segment ukupnog delovanja bi trebalo da bude osnaživanje žrtava i njihovo ohrabrivanje da zločine prijave. Prema iskustvima Srbije, pokazalo se da su za naše građane, koji su bili žrtve seksualnog zlostavljanja tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, važne bile mere zaštite svedoka, u čemu je značajan doprinos dala služba za pomoć i podršku svedocima, koja je žrtvama sve vreme pružala ohrabrenje i sve vidove podrške", rekao je Dačić.

Na marginama dvodnevnog skupa, šef srpske diplomatije razgovarao je sa jednim od organizatora Konferencije, lordom Ahmedom od Vimbldona.

Razgovarao je i sa britanskim ministrom za Evropu Liom Dohertijem, koji će u decembru posetiti Beograd u okviru godine obeležavanja 185. godišnjice diplomatskih odnosa Britanije i Srbije.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво