Читај ми!

Hantov budžet Velike Britanije - pošteno suočavanje sa nadolazećom olujom

Pedeset pet dana posle budžeta Kvazija Kvartenga, koji je izazvao ekonomsku katastrofu, Britanija je dobila novi budžet. Ministar finansija Džeremi Hant ocenjuje ga kao "pošteno suočavanje sa nadolazećom olujom". Analitičari smatraju da je nova fiskalna politika previše oprezna i nedovoljno maštovita da bi petu ekonomiju sveta izvukla iz recesije.

Kao što se i očekivalo, ministar Hant zapušio je zjapeću rupu između prihoda i rashoda iz prethodnog budžeta, povećanjem poreza. Ali ko će platiti pravu cenu? Ljudi, koji žive u bogatim predgrađima ili sirotinja?

Britanski ministar finansija Džeremi Hant rekao je poslanicima da "oni će, koji zarađuju preko 150.000 funti godišnje, platiti oko 1.200 funti više nego pre".

Međutim, deficit od oko 55 milijardi funti pokrivaju svi poreski obveznici proporcionalno. U odnosu na primanja, najviše trpe siromašni.

Za razliku od Kvazija Kvartenga, ministar Hant nije uradio ništa bez blagoslova nezavisnih ekonomskih prognozera.

"Nezavisna ekonomska prognoza predviđa inflaciju od 9,1 odsto ove i 7,4 odsto naredne godine. Ona potvrđuje da će mere, koje preduzimamo danas, dovesti do naglog pada inflacije polovinom naredne godine. Ujedinjeno Kraljevstvo je, kao i mnoge druge ekonomije, sada u recesiji. No, i dalje stoji prognoza rasta od 4.2 proceta za celu godinu", istakao je ministar Hant, predstavljajući svoju fiskalnu politiku u parlamentu.

Hant prognozira da će ekonomski oporavak zemlje početi polovinom 2023. godine. Analitičari su mnogo veći pesimisti i ne vide bolje dane u naredne dve godine.

Vlada će subvencionisati račune za struju i gas od naredne godine, ali u manjem obimu od najavljenog.

Uvedena taksa na generatore električne energije, liči na razvodnjen predlog opozicionih laburista da se oporezuju svi energetski giganti.

"Gde smo posle tri premijera i četiri ministra finansija i budžeta? Gore nam je nego početkom godine. Inflacija vrtoglavo raste, a rast i životni standard naglo padaju", uzvratila je na Hantovo izlaganje pred poslanicima ministarka finansija britanske vlade u senci Rejčel Rivs.

Funta je neznatno pala u odnosu kako na dolar, tako i na evro.

Time londonski Siti, ali i druge berze širom sveta, poručuju britanskoj vladi da je uradila nešto, ali ne i dovoljno da bi ekonomske prognoze sa negativnih postale pozitivne.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво