Читај ми!

Ukrajina stavila u drugi plan ostale teme samita G20 – šta stoji u nacrtu završne deklaracije

Rat u Ukrajini zasenio je sve druge teme godišnjeg samita Grupe 20 koji se održava na Baliju u Indoneziji. Kako navode agencije koje su imale uvid u nacrt završne deklaracije na 16 strana, većina članica osuđuje rat, uz dodatak da postoje i različiti stavovi.

Digitalna transformcija, zdravstvo, prehrambrena i energetska sigurnost zvanične su teme Samita Grupe 20 najrazvijenih industrija sveta. Međutim, rat u Ukrajini nadvio se nad svakim događajem na Baliju, izuzev možda nad simboličnom sadnjom drveća u obližnjoj magrovoj šumi.

Skupu se obratio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Izneo je mirovni plan u deset tačaka. Najvažnije je, ističe, rusko povlačenje. nuklearna bezbednost, i specijalni sud za navodne ruske zločine. Rusiju vidi van G20, a Moskva njegov plan kao nerealan.

"Dragi G19, hvala što ste stavili do znanja da nema mesta za ucenu upotrebom nuklearnog oružja. Molim vas da naterate Rusiju da odustane od nuklearne pretnje", rekao je Zelenski u obraćanju ulesnicima Samita.

Pozvao je sve zemlje da se priključe inicijativi za pomoć najsiromašnijima, "Žito iz Ukrajine".

Inicijativa protiv ruske invazije naišla na podelu u G20

Inicijativa zapadnih zemalja na Baliju protiv ruske invazije, naišla je na podelu među članicama G20. Uzalud je Indonežanski domaćin pozivao na jedinstvo.

Ipak, kako navode agencije koje su imale uvid u nacrt završne deklaracije na 16 strana, većina članica osuđuje rat u Ukrajini, uz dodatak da postoje i različiti stavovi. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, osudio je, kako je naveo, politizaciju događaja.

"Mi smo insistirali da, ako zapadne zemlje žele da ovu temu podignu na taj nivo, iako nije na agendi, da onda budemo pošteni i naglasimo da postoje različita mišljenja", navodi Lavrov, koji se odovojeno sastao sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guteresom.

Kako dodaje, istina je da je u toku rat u Ukrajini, ali hibridni rat Zapada protiv Rusije pripreman godinama.

Lavrov na Baliju predstavlja Rusiju u odsustvu predsednika Vladimira Putina. Britanski premijer Riši Sunak kaže trebalo je da dođe da se suoči sa nama.

"Pred ruskim ministrom spoljnih poslova, osudili smo varvarski rat Rusije i njegov razarajući uticaj na ljude širom sveta, kroz cene hrane i energenata". naglasio je Sunak.

"Naša je odgovornost da sa saveznicima iz G20 popravimo svetsku ekonomiju i sačuvamo red u međunarodnim odnosima", dodao je Sunak.

U okolnostima kada se Moskva suočava sa pokušajima izolacije, Lavrov je razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Dok poziva na prekid rata, nemački kancelar, čini se, polaže nade u kontakte sa predsednikom Putinom.

"Možemo temeljno da razgovaramo o pitanjima o kojima imamo različite stavove. Konačno, mora postojati trenutak kada Rusija shvata i prihvata da je neophodno da izađe iz ove situacije", rekao je Olaf Šolc.

Na marginama Samita sastanak američkog predsdnika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga nije otklonio suštinske probleme i razlike u odnosima između te dve zemlje.

G20 se okupio prvi put od početka rata u Ukrajini. I pokazuje drugačiju sliku sveta, u odnosu na jedinstveni stav prema Rusiji, koje je na leto u Nemačkoj demonstrirao G7. Grupi 20 pripada oko 80 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda i trgovine i gotovo dve trećine svetske populacije.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара