Читај ми!

Лавров: УН да не прихвате упутства било које земље о Украјини

Лавров је у разговору с генералним секретаром УН Гутересом на маргинама самита Г20 у Индонезији указао на неопходност да секретаријат УН стриктно следи уравнотежен и непристрасан курс у складу са чланом 100. Повеље светске организације, који предвиђа да УН не прихватају инструкције било које земље по питању акутних глобалних проблема.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је 15. новембра у разговору са генералним секретаром УН Антонијем Гутересом да секретаријат светске организације не би требало да прихвата упутства из било које земље у вези са дешавањима у Украјини.

Лавров је у разговору с Гутересом на маргинама самита Г20 у Индонезијије указао на неопходност да секретаријат УН стриктно следи уравнотежен и непристрасан курс у складу са чланом 100. Повеље светске организације, који предвиђа да УН не прихватају инструкције било које земље по питању акутних глобалних проблема, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова, пренео је ТАСС.

Гутерес: Све препреке за извоз руског жита биће укинуте 

Гутерес је пружио уверавања Русији да ће све обавезе у вези са укидањем ограничења на извоз житарица и производа из Русије бити испуњене, рекао је Лавров.

Према његовим речима, Гутерес је говорио о обећањима која су му на папиру предале САД и ЕУ и потврдио да ће уколико се она реализују све препреке за извоз руских ђубрива и жита бити укинуте, јавио је Спутњик.

Лавров је истакао да остаје да се види како ће то бити реализовано, напомињући да га је Гутерес уверио да је за њега то приоритетно питање.

Русија је 30. октобра објавила да обуставља учешће у извозу производа преко украјинских лука после напада Кијева на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама код Севастопоља.

Русија је затим обновила учешће у споразуму о житу, на основу гаранција Кијева да неће користити хуманитарне коридоре за војне циљеве.

Споразум о житу истиче 

Подсетимо, раније данас (15. новембра) портпаролка Уједињених нација за црноморску иницијативу за жито Исмини Пала изјавила је да стране још разговарају о продужењу споразума којим би се дозволио извоз житарица из Украјине.

Иначе, Споразум о извозу житарица потписан је 22. јула у Истанбулу, уз посредовање УН и Турске, а истиче 19. новембра. Требало би да буде аутоматски обновљен за наредних 120 дана уколико ниједна страна потписница није против тога, а то су Русија, УН, Украјина и Турска.

"Разговори о наставку црноморске иницијативе за жито са свим странама су у току на различитим нивоима. Немамо шта да најављујемо у овој фази", рекла је Пала у Истанбулу, а пренео Ројтерс.

УН наводе да је 10 милиона тона житарица и друге хране извезено до сада из Украјине у складу са споразумом, што је помогло да се спречи глобална прехрамбена криза.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи