Čitaj mi!

Nemačka ne želi glupu trgovinu s Kinom

Nemačka mora da uvozi 39 od 46 strateški važnih sirovina. I nadležni ministar i kancelar kažu da je ta zavisnost Nemačke, pogotovu od Kine - prevelika. Rešenja su diverzifikacija i domaće odnosno evropske sirovine.

Upravo objavljena studija konsultantske kuće Ernst&Jang (EY) koju je naručila nemačka vlada, upozorava da nemačke firme sve više zavise od sirovina: dok je 2011. identifikovano 14 kritičnih sirovina, 2020. ih je već bilo 30.

"Zbog sve veće potražnje za visokotehnološkim i energetski efikasnim inovacijama, ne treba očekivati promenu ovog trenda", navodi se u studiji u kojoj su 46 sirovina klasifikovane kao "strateške" jer su od velikog značaja za proizvodnju važne robe, posebno u sektoru visoke tehnologije. Nemačka mora da uvozi 39 ovih strateški važnih sirovina.

Kao i studija Nemačkog ekonomskog instituta (IW), i konsultantska kuća Ernst&Jang dolazi do zaključka da je posebno velika zavisnost od Kine, na primer kada se radi takozvanim retkim metalima ili litijumu.

Vlada traži rešenje

Od ruskog napada na Ukrajinu, zapadne vlade još intenzivnije razmatraju zavisnost od Kine koja je, između ostalog, glavni snabdevač retkim metalima.

Nemačka vlada već mesecima radi na novoj strategiji a cilj je da različitim merama pokuša da smanji ovu zavisnost. Kancelar Olaf Šolc je prošle nedelje naglasio da bi to trebalo da obuhvati i korišćenje domaćih sirovina.

Ostale mere uključuju državni fond za finansiranje koji su predložile Nemačka i Francuska na nivou EU za razvoj novih nalazišta sirovina u Evropi.

Industrija insistira na domaćim nalazištima

To zahteva i Savez nemačke industrije (BDI). "Domaće sirovine su deo rešenja za veću održivost i smanjenje zavisnosti od uvoza", rekao je Rojtersu Matijas Vahter, šef odeljenja za sirovine u BDI.

"Za mnoge mineralne sirovine, zavisnost, posebno od Kine, već je mnogo veća od prethodne zavisnosti Nemačke od ruskog gasa", upozorio je on.

"Diverzifikacija uključuje i izgradnju kapaciteta za preradu sirovina u Evropi. To se posebno odnosi na prvu fazu sa topionicama", upozorio je on.

Pozadina je da Kina uvozi i litijum, ali ga potom ponovo prerađenog prodaje na svetskom tržištu.

Habek: prevelika zavisnost od Pekinga

I ministar ekonomije Robert Habek je rekao da je ekonomska zavisnost Nemačke od Kine prevelika. U pojedinim oblastima, poput važnih sirovina, iznosi skoro 100 odsto.

"Što se tiče sirovina, poluprovodnika, druge kritične robe, imamo veliku zavisnost od jednog dobavljača. A to je uglavnom Kina", rekao je on i dodao da je rat u Ukrajini razotkrio opasnosti od takve jednostransoti:

"Lekcija koju smo naučili je da moramo da pronađemo neku bezbednosnu mrežu. A to znači da moramo da dopremo do drugih regiona."

Habek je uznemiren što je do sada "40 odsto ukupnog obima državnih investicionih garancija" potrošeno na investicije u Kini.

"Ako bi Kina nestala kao tržište, neke nemačke industrije to ne bi preživele", upozorio je on. Dugo vremena su niski troškovi proizvodnje smatrani "jedinim pravim putem".

On je najavio da će investiciona garancija po kompaniji i po zemlji biti ograničena na tri milijarde evra, te da će dodatna zaštita države za ulaganja dotične kompanije biti moguća samo za aktivnosti u drugoj zemlji.

Ekonomija treba da bude robusnija

"Na ovaj način želimo da sprečimo da se sva strana ulaganja jedne kompanije sliju u jednu državu".

Istovremeno je jasno stavio do znanja da nije zainteresovan za odvajanje od Kine: "mi smo, naravno, zainteresovani za trgovinu sa Kinom, ali ne za glupu trgovinu sa Kinom".

"Na kraju ovog puta, nemačka ekonomija bi trebalo da bude robusnija", reako je Robert Habek u Singapuru, gde je kodomaćin velike konferencije o nemačkom poslovanju u azijsko-pacifičkom regionu. Fokus je na smanjenju ekonomske zavisnosti Nemačke od Kine.