Читај ми!

Шолц у Пекингу: Кина да утиче на Русију да прекине рат у Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц први је лидер Г7 од почетка пандемије који је посетио Кину. На састанку са лидером Си Ђинпингом затражио је од Пекинга да искористи свој "утицај" на Москву "да се повуче из Украјине и заустави нападе под којима свакодневно пати цивилно становништво". Заједно са Шолцом у Кину је стигла и бројна привредна делегација, па ову посету будно прате и Вашингтон и Брисел.

Олаф Шолц и Си Ђинпинг састали су се први пут са нових позиција и већим утицајем – Шолц као канцелар, а Си као лидер којем је почео да тече трећи петогодишњи мандат са проширеним овлашћењима. 

Једнодневна посета немачког канцелара Олафа Шолца Пекингу била је у знаку "турбулентних времена" у свету о којима је посебно говорио кинески председник Си Ђинпинг.

Шолц је у разговорима са кинеским председником истакао да жели да Пекинг искористи свој "утицај" на Москву "да се повуче из Украјине и заустави нападе под којима свакодневно пати цивилно становништво", пренео је Ројтерс.

Укратко, да Русија прекине рат.

Си Ђинпинг је, како је пренела државна кинеска телевизија, нагласио да у "временима промена" Немачка и Кина, две велике земље које имају утицај, треба више да сарађују због светског мира.

Канцелару Шолцу ова једнодневна посета Кини није била нимало једноставна, јер је истовремено представљао и Немачку, али и ЕУ. И не само због тога. У Влади Немачке коју предводи не постоји јединствен став према Кини.

Притом, Шолц у Пекинг није отишао сам, већ је повео велику привредну делегацију. Немачки медији то тумаче као наставак политике Ангеле Меркел, која је односе са Кином подстицала пре свега због развоја немачке привреде.

Шолцову посету будно прате и Вашингтон и Брисел 

Шолцову посету брижно прате и Вашингтон и Брисел. На привредну и економску сарадњу Немачке и Кине гледају са подозрењем и неке земље ЕУ и САД.

Америка баш није благонаклона, јер је америчко-кинески сукоб у експанзији. Укратко, уверење је да није могуће разговарати о "бабама и жабама" истовремено.

Кад су "тешке теме" на столу попут Русије и Украјине, Тајвана, ујгурске мањине и људских права не могу у суседној соби директори компанија разговарати о улагањима и сарадњи. О томе је за Гардијан говорио Ноа Баркин, стручњак за немачко-кинеске односе у америчкој истраживачкој фирми Родијум груп.

"Одлука да Шолц путује с привредном делегацијом је проблематична", закључио је Баркин.

Ипак, како je недавно саопштено из Беле куће, ради се на томе да се и амерички председник Џозеф Бајден сретне са Си Ђинпингом на Балију касније овог месеца.  

Матијас фон Хајн, коментатор Дојче велеа, међутим, наглашава да ће економски односи увек бити важни, јер не треба заборавити да је "Кина друга економска сила света". Јасно је да се од неговања трговинских односа не може бежати, али упозорава да су и велики немачки концерни добили поруку од актуелних криза да је кључ у потрази за разним добављачима и разним тржиштима.

"Тражити нове партнере, без одрицања од Кине", закључио је Хајн.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво