Читај ми!

Mask opet prodao deonice u Tesli, ovaj put vredne gotovo četiri milijarde dolara

Otkako je najavio preuzimanje "Tvitera" za 44 milijarde dolara, jedan od najbogatijih ljudi na planeti milijarder Ilon Mask prodao je dosad deonice "Tesle" u vrednosti od skoro 20 milijardi dolara.

Ilon Mask je objavio da je u utorak prodao svoje akcije u kompaniji električnih automobila "Tesla" u vrednosti od 3,95 milijardi dolara.

Akcije "Tesle" pale su za 52 procenta ove godine i 42 procenta otkako je milijarder objavio svoju ponudu za "Tviter", u vrednosi 44 milijarde dolara.

Naime, kako navodi Fajnenšel tajms, izvršni direktor "Tesle" je nakon prvobitne prodaje akcija u vrednosti 8,5 milijardi dolara u aprilu, tvrdio da ima dovoljno sredstava da završi sa preuzimanjem Tvitera. Štaviše, tada je napisao na Tviteru: "Nakon ovog danas, ne planira se dalja prodaja TSLA".

Međutim, u avgustu je prodao još 6,9 milijardi dolara "Teslinih" akcija i povezao drugu prodaju direktno sa potrebom da se plati platforma.

Avgustovske transakcije su došle u vreme kada je Mask pokušavao da odustane od dogovora.

Upitan na Tviteru da li je prodaja bila poslednja koju je planirao, odgovorio je: "Da. U (nadamo se malo verovatnom) slučaju da Tviter primora ovaj dogovor da se realizuje. Važno je izbeći hitnu prodaju Teslinih akcija."

Prodaja 19,5 miliona akcija obavljena je po prosečnoj ceni od oko 202 dolara po akciji, za razliku od 290 koliko je vrednost akcija iznosila u avgustu.

Da podsetimo, Mask finansira kupovinu Tvitera sa 12,7 milijardi dolara bankarskog duga i najavio je sedam milijardi dolara da će finansirati drugi investitori ove godine.

Njegovi savetnici su nastavili da traže i druge investitore, mada je nejasno koliko je dodatnog kapitala uspeo da privuče.

Suosnivač Tvitera Džek Dorsi takođe je pristao da uloži svoj udeo, vredan otprilike milijardu dolara, kako bi podržao Maskovu kupovinu, dodatno smanjivši finansijski pritisak.

Inače, otkako je preuzeo svoju omiljenu društvenu mrežu, Ilon Mask je otpustio otprilike polovinu od 7.500 zaposlenih Tvitera, ostavljajući čitave timove potpuno ili skoro potpuno desetkovanim, uključujući i one koji imaju zadatak odbrane od dezinformacija uoči izbora u SAD.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво