Читај ми!

САД: Тесна трка републиканаца и демократа на међуизборима

Судећи по првим резултатима ниједна страна неће однети велику победу, републиканци имају шансу да преузму Конгрес где воде са 198 према 173 док је за победу потребно 218, а демократе да задрже већину у Сенату у коме је тренутни однос 48 према 47 од 100 места.

Изборни резултати још пристижу и не очекује се да буду у потпуности познати у току данашњег дана, али после победе у трци за место сенатора у Пенсилаванији демократе имају добру шансу да задрже већину у Сенату, док су републиканци на путу да преузму Конгрес.

За демократе значајна је победа за место сенатора у Њу Хемпширу где је Меги Хасан победила Дона Болдука, пензионисаног генерала склоног теоријама завере и једног од најгласнијих поборника теорије о изборној крађи која је довела на власт председника Бајдена.

Републиканци су одлично прошли на Флориди где је гувернер и могући будући председнички кандидат Рон Десантис одбранио своје место, а добили су и три сенаторска места, тако да су им за већину у Сенату потребне још два.

Победу за гувернера Џорџије остварио је Брајан Кемп против звезде Демократске странке Стејси Абрамс, али се у тој држави помно прате и избори за место сенатора за које се боре два Афроамериканца, Варнок и Вокер, на обе стране.

Сенатор савезне државе Џорџије Рафаел Варнок из редова демократске странке и републикански изазивач Хершел Вокер одмериће снаге у другом кругу избора за Сенат 6. децембра, јер ниједан није добио потребну, законом предвиђену већину у првом кругу.

Избори у Џорџији који имају изузетан значај пошто би могли да одреде која ће партија контролисати горњи дом Конгреса.

Џеј Ди Ванс задржао је место сенатора у Охају, а репубиканци су однели победе и у Ајови и Северној Каролини.

Демократе су стекле сенаторе у Њу Хемпширу и Вашингтону. Грег Абот задржао је место гувернера Тексаса, док је Кејти Хочул највероватније победила у Њујорку.

Важну победу за место сенатора однео је Џон Фетерман у Пенсилванији победивши популарног доктора Мехмета Оза, ТВ звезду емисија о медицини. Победа је значајна јер је место у Сенату прешло од републиканаца демократама.

Демократа Џош Шапиро изабран је за гувернера Пенсилваније, победивши Дага Мастријана још једног републиканца који верује да су избори 2020. покрадени. 

У Аркранзасу је за гувернера изабрана Сара Хакаби Сандерс, бивша секретарка за штампу Доналда Трампа.

Значајне победе на местима гувернера демократе су однеле у Мериленду где је победио Вес Мур, први црнац гувернер ове државе, док је у Масачусетску победила Мојра Хили, прва отворено геј гувернерка. 

Осим битке за Конгрес и Сенат помно се прати како пролазе кандидати бившег председика Доналнда Трампа који углавном подржавају теорију о "изборној крађи" на претходним изборима.

Управо због тога на овим изборима изузетно су важна места државих секретара у савезним државама будући да су избори у њиховој надлежности. Трамп очекује победу већег броја кандидата које је он подржао, међу њима и неких који јавно говоре да не би признали резултате из 2020. да су тада били на тим позицијама. 

Доналд Трамп је већ најавио да ће имати значајно саопштење следећег уторка, а верује се да ће објавити да се кандидује на председничким изборима 2024. 

Тренутно демократе имају 48 места у Сенату, а републиканци 47 (за већину је потребан 51), док од 435 места у Конгресу републиканци тренутно имају 198, демократе 173. За већину је потребно 218 места.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво