Читај ми!

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Ben Bernanke, Daglas Dajmond i Filip Dibvig

Američki istraživači Ben Bernanke, Daglas Dajmond i Filip Dibvig dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju.

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je da dodeli ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju Amerikancima Benu Bernankeu, Daglasu Dajmondu i Filipu Dibvigu.

Nagrada je američkim stručnjacima dodeljena za istraživanja o bankama i finansijskoj krizi.

Ben Bernanke, bivši predsednik američkih Federalnih rezervi, pokazao je u radu iz 1983. godine na bazi statističke analize i istorijskih izvora da je upravljanje bankama dovelo do propadanja banaka, što je bio mehanizam koji je relativno običnu recesiju pretvorio u depresiju tridesetih godina prošlog veka, najdramatičniju i najozbiljniju krizu na svetu koja je viđena u modernoj istoriji, rekao je Džon Hasler, član komiteta za Nobelovu nagradu za ekonomiju.

"Akcije koje preduzimaju centralne banke i finansijski regulatori širom sveta zbog dve nedavne velike krize – velike recesije i ekonomskog pada koji je bio izazvan pandemijom – velikim delom su motivisani istraživanjem laureata", saopštila je Švedska akademija prilikom proglašenja dobitnika nagrada.

Američki trio se pridružuje zvezdama kao što su Pol Krugman i Milton Fridman, koji su prethodni dobitnici prestižne nagrade.

Dobitnici nagrade, poslednje od ovogodišnjih Nobelovih nagrada, podeliće sumu od 10 miliona švedskih kruna (883.954 dolara).

Nagrada za ekonomiju nije bila ustanovljena kao jedna od pet nagrada u zaveštanju industrijalca i pronalazača dinamita Alfreda Nobela iz 1895. godine.

Ovo priznanje je osnovala Centralna banka Švedske i ono je prvi put dodeljeno 1969. godine.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије