Čitaj mi!

Uragan Ijan odneo najmanje 19 života na Floridi; sad se kreće ka Južnoj Karolini

Uragan "Ijan" ostavio je za sobom žrtve, potvrdio je guverner ove savezne države, ne želeći da kaže koliko je tačno ljudskih života izgubljeno. Si-En-En je objavio, međutim, da je najmanje 19 osoba stradalo. Spasioci pokušavaju da evakuišu zarobljene. Iako je bio oslabio na nivo tropske oluje, "Ijan" je ponovo ojačao i kao uragan kreće se ka Južnoj i Severnoj Karolini, Džordžiji i Virdžiniji. U tim državama preventivno je proglašeno vanredno stanje.

Dan nakon što je uragan "Ijan" pogodio Floridu, ostavljajući za sobom žrtve i veliku materijalnu štetu, u opasnosti je Južna Karolina.

Naime, iako je juče uragan "Ijan" oslabio na status tropske oluje, ponovo je povratio snagu uragana 1. kategorije.

On se ka Južnoj Karolini kreće maksimalnom brzinom od 120 kilometara na čas. Sa sobom donosi poplave i olujne udare.

(o tome kako je doživela i preživela udar uragana za RTS je pisala Gordana Pešaković)

Na Floridi, koja se prva našla na udaru uragana, spasioci još tragaju za stanovnicima koji su ostali zaglavljeni usled nevremena. Si-En-En navodi da ima bar 19 žrtava.

Guverner Floride Ron de Santis priznao je da ima ljudskih žrtava, ali je odbio da potvrdi konkretan broj, ističući da se čeka zvanična potvrda.

Ranije u četvrtak, predsednik Džo Bajden rekao je da je moguće da će se pokazati da je Ijan najsmrtonosniji uragan u istoriji Floride, kao i da su preliminarni izveštaji sugerisali da je znatan broj ljudi izgubio život.

Više od 2,3 miliona domova i preduzeća ostalo je bez struje.

Zvaničnici u Džordžiji, Južnoj Karolini i Severnoj Karolini apelovali su na stanovnike da se pripreme. Čarlston je posebno ugrožen.