Читај ми!

Бес "Ијана" не престаје, тропска олуја поново прераста у ураган

Тропска олуја "Ијан" поново се појачава док се креће преко Атлантског океана, а прогностичари очекују да ће поново прерасти у ураган код обале североисточне Флориде.

Амерички Национални центар за урагане (NHC) упозорио је на максималну брзину ветра од 112 километара на час, чиме се "Ијан" приближио јачини урагана.

Олуја се креће ка северу, а NHC предвиђа да ће се у петак обрушити на копно Јужне Каролине као ураган прве категорије.

С обзиром на прогнозу, издато је упозорење на ураган за читаву обалу Јужне Каролине од реке Савана до увале Литл Ривер.

Тренутно, ветрови тропске олује налазе се на простору од скоро 960 километара, протежући се од Вест Палм Бича на Флориди до Миртл Бича у Јужној Каролини.

Ураган "Иjан", који је на свом врхунцу достигао статус олује четврте категорије, изазвао је поплаве и олујне ударе на Флориди, а два милиона људи остало је без струје. Ураган је затим ослабио и сада се као олуја прве категорије креће ка унутрашњости.

Претходно је Куба потпуно остала без струје након што је "Ијан" погодио западни део острва, а у мраку је остало 11 милиона људи, саопштила је влада те карипске земље.

Осим деструктивне моћи, "Ијан" дели још једну сличност са многим пређашњим разорним олујама и ураганима – исто почетно слово.