Читај ми!

Putin izrazio saučešće; Fon der Lajen: Gorbačov otvorio put ka slobodnoj Evropi

Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini posle teške bolesti. Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće povodom smrti poslednjeg sovjetskog predsednika, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je navela da je Gorbačov otvorio put ka slobodnoj Evropi. Na njegov značaj ukazuju i generalni sekretar UN Antonio Guteres, američki predsednik Džo Bajden, francuski predsednik Emanuel Makron i mnogi drugi.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće povodom smrti bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, izjavio je za agenciju Tas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Vladimir Putin izražava najdublje saučešće povodom smrti Mihaila Gorbačova. Ujutro će poslati telegram saučešća rođacima i prijateljima", rekao je Peskov.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je sinoć povodom smrti poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da je on odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i "otvorio put ka slobodnoj Evropi".

"Mihail Gorbačov bio je poštovani lider kome se verovalo. Odigrao je ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i padu Gvozdene zavese. Otvorio je put ka slobodnoj Evropi", navela je Fon der Lajen na Tviteru.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres naglasio je da je Gorbačov bio "jedinstveni državnik koji je promenio tok istorije".

"Učinio je više od bilo koga drugog da dovede do mirnog kraja Hladnog rata", izjavio je Guteres.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je reč o "čoveku izuzetne vizije", koji je "verovao u bolji svet".

On je naglasio da je "Gorbačov bio dovoljno hrabar da prihvati demokratske reforme i nuklearno razoružanje".

"Ovo su dela posebnog lidera, onog sa maštom da vidi da je drugačija budućnost moguća i hrabrošću da rizikuje celu svoju karijeru da bi je postigao. Rezultat je bio bezbedniji svet i veća sloboda za milione ljudi", poručio je američki predsednik.

Britanski premijer Boris Džonson u svojoj izjavi pozdravio je"hrabrost i integritet" koje je Gorbačov pokazao u dovođenju Hladnog rata do završetka.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je njegova "posvećenost miru u Evropi promenila našu zajedničku istoriju", a austrijski kancelar Karl Nehamer da je Gorbačov "oblikovao približavanje Istoka i Zapada nakon pada Gvozdene zavese u Evropi".

I holandski premijer Mark Rute izrazio je žaljenje zbog gubitka "hrabrog reformatora sa ogromnim uticajem na istoriju".

Japanski premijer Fumio Kišida je podsetio da je Gorbačov došao u Japan 1991-1992, gde je posetio Hirošimu i Nagasaki, japanske gradove koji su stradali od nuklearnog bombardovanja SAD.

Mihail Gorbačov, poslednji predsednik Sovjetskog Saveza, preminuo je sinoć u 92. godini, posle duge i teške bolesti.

Bio je politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i Generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza. 

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије