Читај ми!

Sukobi rivalskih frakcija u Libiji, svi tenkovi voze ka Tripoliju

Najmanje pet osoba je ubijeno, a više od deset ranjeno u talasu nasilja koji prati sukobe dve rivalske vlade u libijskoj prestonici. U pucnjavi uništeno nekoliko zgrada i automobila. Međunarodna zajednica poziva sukobljene strane na razum.

Sporadična odjekuje Tripolijem i desetak sati pošto su trupe lojalne šefu prelazne vlade Abduhamidu Dbeibi upale u kasarne rivalske milicije na čijem se čelu nalazi Haitam Tadžuri.

Tadžurijeve snage, bliske drugom libijskom premijeru, bivšem ministru unutrašnjih poslova Fathiju Bašagi, kako javljaju mediji u Tipoliju, uspele su da potisnu borce suparničke francije, ostavljajući za sobom spaljene automobile i nagorele zgrade.

Sukobi u Tripoliju su počeli dva sata posle ponoći, kada su lokalni mediji javili da se konvoj vozila u kojem se navodno nalazio i Fathi Bašaga, kreće ka prestonici, nakon čega su se rivalske francije okupile na istočnim obodima grada.

Pomeranje milicija jedne, neminovno, prouzrokovalo je preraspoređivanje Bašaginih saveznika u zapadnom delu grada, pa su na nekoliko mesta izbili sukobi, koji različitim intenzitetom traju više od 12 časova. Al džazira je, nešto kasnije, javila da se ka Tripoliju kreću i borci iz Misrate.

Građanski rat koji ne prestaje 

Novi talas sukoba u Tripoliju počeo je desetak dana pošto je Stejt department upozorio da se Libija nalazi pred novim talasom sukoba rivalskih vlada u Tripoliju i Bengaziju.

Vašington je reagovao posle prilične panike koju je u Libiji izazvala vojna parada snaga "feldmaršala" Kalife Haftara i mogućnost da vojska iz Bengazija, još jednom krene put Tripolija i vlast preuzme iz ruku Abdulhamida Dbeibe.

Ujedinjene nacije su, odmah, osudile sukobe, upozoravajući da su na meti nekontrolisanog bombardovanja civilni objekti i bolnice, tražeći momentalni prekid vatre.

Politička kriza u Libiji, koja se povremeno pretvara u otvorene sukobe, gotovo bez prestanka traje još od svrgavanja režima Moamera el Gadafija 2011. godine. Međunarodna zajednica je nadu za izlaz iz ćorsokaka tražila u predsedničkim izborima, koji su trebali da budu održani krajem prošle godine, ali je ta inicijativa neslavno propala zbog nasilja, političkog natezanja i nejasnih pravila.

Izostanak volje za političkim rešenjem krize Libiju je pretvorio u poligon za isporobavanje novog oružja i natezanje velikih sila, uključujući SAD, Rusiju, Turski, Italiju, Francusku i nekoliko arapskih država.

Otkazivanjem izbora, praktično, okončan je i mandat Abdulhamida Dbeibe, ali je on odbio da preda vlast kabinetu koji je, u međuvremenu, na istoku formirao njegov glavni politički rival - Fathi Bašaga.

Bašaga, koji je popularnost stekao najavljujući borbu protiv korupcije i uticaja milicija, u međuvremenu je u velikoj meri izgubio veliki deo harizme, stupajući u saveze sa dojučerašnjim političkim protivnicima, pa sada, ni on i Dbeiba ne predstavljaju "glas naroda".

Libijci su, suštinski, prilično skeptični mogu li slobodni i pošteni izbori uopšte biti održani u državi kojom dominiraju lokalne, mahom naoružane, frakcije, korupcija i otvorena neprijateljstva.

Datum održavanja izbora je, međutim, nemoguće predvideti, jer su najznačajniji kandidati za prvog direktno biranog predsednika Libije Gadafijev sin Sejf el Islam, samozvani "feldmaršal" Kalifa Haftar, Dbeiba - premijer koji je obećao da se neće kandidovati, te bivši ministar unutrašnjih poslova Fathi Bašaga.

Dbaiba je, uz "feldmaršala" Haftara i Sejfa el Islama, bio na listi predsedničkih kandidata koje Vašington smatra "suštinski neprihvatljivim", što zbog poternica koje su raspisali različiti sudovi, što zbog drugih grehova, poput korupcije.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво