Čitaj mi!

Džonson se sprema da postane bivši - kamioni za selidbu i kutije ispred Dauning strita 10

Odlazeći britanski premijer Boris Džonson ubrzano se sprema da napusti funkciju, sudeći prema kamionima za selidbu i spakovanim kartonskim kutijama ispred Dauning strita 10.

Tri nedelje pre imenovanja naslednika Borisa Džonsona, kamioni za selidbu već su primećeni u Dauning stritu 10 - ispred zvanične rezidencije i kancelarije britanskog premijera.

Dok deo javnosti kritikuje Džonsona zbog dugog odsustva u vreme kada se zemlja suočava sa sve većom recesijom i teškom sušom, Džonson je u nedelju primećen u jednom supermarketu, u blizini Atine.

Pre Grčke, odlazeći britanski premijer je sa suprugom bio na odmoru i u Sloveniji, pa su ih meštani u Jezerskom videli kako voze bicikl i šetaju.

Boris Džonson je početkom jula podneo ostavku na mesto lidera Konzervativne partije, ali je odlučio da će ostati na funkciji premijera do izbor novog lidera stranke.

Čeka se ime naslednika  

Konačni rezultati unutarpartijskih izbora i ime Džonsonovog naslednika biće poznato 5. septembra. 

Među osam kandidata, koliko ih je bilo na početku trke za Džonsonovog naslednika, glasovima torijevskih poslanika, u finalni krug izbora plasirali su se britanski ministar finansija Riši Sunak i ministarka inostranih poslova Liz Tras.

Nakon niza okupljanja širom zemlje tokom leta, kada su dva najjača kandidata iznela svoje planove, članovi stranke će glasanjem putem pošte izabrati pobednika. 

Dok Sunak obećava fiskalnu opreznost, Tras je predložila momentalno smanjenje poreza na zarade i poreza u privredi.