Čitaj mi!

Posle Nensi Pelosi i američki kongresmeni stigli na Tajvan

Delegacija američkih kongresmena stigla je u dvodnevnu posetu Tajvanu tokom koje će se sastati sa predsednicom Cai Ingven. Do ove posete dolazi svega deset dana nakon dolaska Nensi Pelosi, predsednice donjeg doma Kongresa, što je izazvalo velike tenzije između Pekinga, Vašingtona i Tajpeja.

Američka ambasada u Tajpeju je navela da delegaciju predvodi senator iz Masačusetsa Ed Marki, a u njoj se nalaze još četiri poslanika.

"Delegacija će se sastati sa višim zavničnicima Tajvana, kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti, trgovini i investiciijama, lancima snabdevanja, klimatskim promenama i drugim pitanjima od zajedničkog interesa", saopštila je ambasada SAD.

U ponedeljak ujutru oni bi trebalo da se sastanu sa predsednicom Tajvana Cai Ingven.

"Naročito u vreme kada Kina podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu i regionu vojnim vežbama, delegacija koju Marki predvodi u poseti Tajvanu još jednom pokazuje snažnu podršku američkog Kongresa Tajvanu", saopšteno je iz kabineta predsednice.

Marki je, inače, na čelu podkomiteta Senata za međunarodne odnose u istočnoj Aziji i Pacifiku i međunarodnu sajber bezbednost.

Iz Markijeve kancelarije je saopšteno da će zakonodavci ohrabriti održavanje mira i stabilnosti duž Tajvanskog moreuza.

Predviđeno je da se delegacija sastane i sa izabranim predstavnicima i članovima privatnog sektora, kako bi razgovarali o zajedničkim interesima, uključujući smanjivanj tenzija u moreuzu i širenje ekonomske saradnje.

Kineska vojska je u sredu okončala vežbe koje su pokrenute nakon posete Nensi Pelosi i saopštila da će vršiti redovne patrole i da će vojska biti spremna za eventualne borbe.

Kao odgovor na kineske vežbe koje su usledile, Tajpej je rasporedio raketne sisteme i držao brodove blizu srednje linije Tajvanskog moreuza. Američki nosač aviona "Ronald Regan" patrolirao je delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

Peking je poručio da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja.