Читај ми!

Кина окончала вежбе у морима око Тајвана

Кинеска војска је након недељу дана вежби саопштила да је успешно окончала различите задатке око Тајвана. Пекинг поручује да су мирно уједињење и "једна земља-два система" основни принципи за решавање тајванског питања.

Источна команда је саопштила да ће војска пажљиво посматрати ситуацију у Тајванском мореузу, да ће вршити редовне патроле и да ће војска бити спремна за евентуалне борбе.

Кина је почела са вежбама након што је председница доњег дома америчког Конгреса Ненси Пелоси током своје азијске турнеје отишла и у Тајван, који Кина сматра својом територијом.

"Не можемо да дозволимо кинеској влади да изолује Тајван. Они неће говорити ко може да оде на Тајван", рекла је Пелосијева.

То је била прва посета једног председника Представничког дома Конгреса Тајвану од 1997. године, што је Пекинг доживео као кршење суверенитета и уплитање у унутрашња политичка питања Кине.

Као одговор на кинеске вежбе које су уследиле, Тајпеј је распоредио ракетне системе и држао бродове близу средње линије Тајванског мореуза. Амерички носач авиона "Роналд Реган" патролирао је делом океана који обухвата и воде југоисточно од Тајвана.

Кина: Мирно уједињење и једна земља - два система за Тајван

Канцеларија за послове Тајвана и Канцеларија за информисање при Државном савету Кине, објавиле су Белу књигу под насловом "Тајванско питање и поновно уједињење Кине у новој ери", преноси агенција Синхуа.

Пекинг је, наиме, поручио да су мирно уједињење и "једна земља-два система" основни принципи за решавање тајванског питања, али и да "неће одустати од употребе силе" и да "задржава могућност да предузме све неопходне мере" у заштити од спољног мешања и свих сепаратистичких активности.

"Радићемо са највећом искреношћу и уложићемо све напоре да постигнемо мирно уједињење. Али нећемо одустати од употребе силе и задржавамо могућност да предузмемо све неопходне мере, да се заштитимо од спољног мешања и свих сепаратистичких активности. То ни на који начин не циља на наше сународнике на Тајвану. Употреба силе би била последње средство предузето под убедљивим околностима", наводи се у Белој књизи, преноси Синхуа.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво