Čitaj mi!

Peking izvodi nove manevre na moru tek što su završene vežbe kod Tajvana

Samo dan nakon završetka najvećih vojnih vežbi kineske vojske u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana u znak protesta protiv prošlonedeljne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, iz Pekinga navode da su u toku novi manevri u tom području.

Kineska istočna vojna komanda saopštila je da sprovodi združene vežbe fokusirane na operacije protiv podmornica i napada sa mora, tek što je Peking poručio da će manevri oko Tajvana biti redovni.

Više od 20 ratnih aviona kineske Narodnooslobodilačke armije prešlo je i danas takozvanu središnju liniju u Tajvanskom moreuzu u manevrima koje izvodi oko ostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana.

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu prošle nedelje razbesnela je Kinu, koja ovo ostrvo smatra svojim odgovorivši po prvi put probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Tajvana.

Trajanje i precizna lokacija najnovijih vežbi još nisu poznate, ali Tajvan je već ublažio ograničenja letova u blizini oblasti šest ranijih kineskih manevara koje okružuju ostrvo.

Osim ispaljivanja 11 balističkih projektila kratkog dometa tokom četiri dana vežbi, kineski ratni brodovi, borbeni avioni i dronovi su opsežno manevrisali oko ostrva.

Neposredno pre nego što su te vežbe završene u nedelju, po deset ratnih brodova iz Kine i Tajvana kretalo se u neposrednoj blizini nezvanične srednje linije Tajvanskog moreuza, kaže izvor Rojtersa upoznat sa situacijom koja uključuje bezbednosno planiranje.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su kineski vojni brodovi, avioni i dronovi simulirali napade na ostrvo i njegovu mornaricu. Dodaje se da su uzvratili na "odgovarajući način", poslavši avione i brodove.

Peking: Izvodimo vežbe na sopstvenoj teritoriji

U međuvremenu, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Tajvan deo Kine i da izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol ministarstva Vang Venbin naveo je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno o tome izdale saopštenja, u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters

Kinesko Ministarstvo odbrane nastavilo je sa svojim diplomatskim pritiskom na Sjedinjene Države, braneći odlaganje vojnih pregovora u znak protesta zbog posete Pelosijeve.

"Trenutnu napetu situaciju u Tajvanskom moreuzu u potpunosti je isprovocirala i stvorila američka strana na sopstvenu inicijativu, a Vašington mora da snosi punu odgovornost i ozbiljne posledice za to", rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Ćijan u onlajn objavi.

"Suština se ne može negirati, a komunikacija zahteva iskrenost", dodao je Vu.

Kina je u petak otkazala zvanične razgovore koji su uključivali koordinaciju odbrambene politike i vojne pomorske konsultacije, pošto je Pelosi napustila region.

Zvaničnici Pentagona, Stejt departmenta i Bele kuće osudili su potez Pekinga, ocenjujući ga kao "neodgovoran i preteran".