Читај ми!

Bukte požari širom Evrope – vreli talas se nastavlja, Portugalija se topi na rekordnih 47 stepeni

Širom evropskog kontinenta bukti na stotine požara. U poslednje dve nedelje, zbog visokih temperatura, stradalo je više hiljada ljudi. Brojne zemlje beleže temperaturne rekorde.

Букте пожари широм Европе – врели талас се наставља, Португалија се топи на рекордних 47 степени Букте пожари широм Европе – врели талас се наставља, Португалија се топи на рекордних 47 степени

Više od 30 šumskih požara širom Španije primoralo je na evakuaciju hiljade ljudi i progutalo preko 220 kvadratnih kilometara šuma i rastinja. Trenutno vatrogasce najviše zabrinjavaju požari u pokrajinama Leon i Avilja, nakon što su im vetar i nešto niža temperatura dali predaha u borbi protiv vatre u pokrajini Zamora.

"Osećam veliku prazninu. Po prirodi sam optimista, ali kada pomislim na planine i šume, onda pomislim šta će ostati", kaže jedan od evakuisanih.

"Tu smo za sve potrebe evakuisanih. Pre svega, sa njima mnogo radimo na psihološkoj podršci, jer napuštaju svoj dom ne znajući šta se dešava", poručuje radnica Crvenog krsta.

Ništa bolja slika nije ni u susednoj Portugaliji. Ministarstvo zdravlja te zemlje saopštilo je da je od posledica toplotnog udara od 7. do 18. jula preminulo 1.065 osoba. Aktivno je 13 požara, a na severu zemlje, poslednjih dana temperatura je dostigla rekordnu vrednost od 47 stepeni Celzijusa.

U Velikoj Britaniji je izgorelo na desetine zgrada i imanja na jugu zemlje i u okolini Londona. Ranije su vatrogasci primali oko 350 poziva dnevno, a poslednjih dana ih je bilo oko 2.600.

Više od hiljadu vatrogasaca bori se protiv velikih požara na granici Italije i Slovenije. Požar se s italijanske strane proširio u Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz vazduha u kojima učestvuju tri slovenačka i dva italijanska helikoptera. Najteža je situacija u opštini Doberdob, koja se nalazu uz samu slovenačko-italijansku granicu. Sloveniji pomaže i Hrvatska, koja je u pomoć poslala svoj kanader.

"Situacija se menja iz minuta u minut. Pet sela je evakuisano. Vatrogasci dobijaju pojačanje. Slovenačka vojska je u akciju sa svom potrebnom opremom. Ono što je najvažnije, dolazi konvoj sa cisternama za vodu. Slovenačka vojska će organizovati hranu za vatrogasce. Dolazi policijski i dva vojna helikoptera", kaže Marjan Šarec, ministar odbrane Slovenije.

U Grčkoj je zbog požara na ostrvu Salamini evakuisano nekoliko područja, a dobra vest je što su vatrogasci uspeli da stave pod kontrolu požar koji je izbio na planini severoistočno od Atine.

"Policija i nadležni su nam rekli da idemo, ali mnogima je zaista teško da napuste dom. Obično, iako ne bi trebalo, ostanemo", navodi meštanin.

Požari i u Bosni i Hercegovini. Najteže je na planini Čvrsnici na nepristupačnom terenu. U Gašenju učestvuje i kanader iz Hrvatske.

Požar koji je izbio u Crnoj Gori kod Herceg Novog proširio se na istok. Nedostaju protivpožarni avioni.

Sve zabrinjava prognoza meteorologa da se vreli talas u Evropi nastavlja i narednih dana, a toplo i suvo vreme podstiče sve veće požare.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво