Читај ми!

Топлотни талас широм Европе не јењава – бесне пожари, оборени температурни рекорди

Температурни рекорди оборени у Европи. Букте шумски пожари широм Француске, Шпаније, Португалије и Грчке. Незабележене врућине и у Великој Британији, температура и преко 40 степени. РХМЗ упозорава да ће у Србији жива у термометру у суботу стићи до 40. подељка.

Топлотни талас широм Европе не јењава – бесне пожари, оборени температурни рекорди Топлотни талас широм Европе не јењава – бесне пожари, оборени температурни рекорди

У Британији температура се први пут попела изнад 40 степени на Целзијусовој скали, у Немачкој је забележен најтоплији дан у години, док је у Португалији због врућине преминуло више од хиљаду људи, јавља Би-Би-Си.

Смртоносни топлотни талас захватио је Европу, а Светска метеоролошка организација Уједињених нација упозорава да "најгоре" тек долази.

Осим температурних рекорда у Великој Британији, повећан је и број пожара. У источном делу Лондона, Венингтону, ватра је уништила осам кућа и локалну цркву, а ватрогасци ситуацију описију као "пакао".

У Француској су у понедељак на 64 локације забележене рекордно високе температуре. Пожари су од 12. јула захватили више од 20.300 хектара француског региона Жиронда, а готово 37.000 људи је евакуисано.

Упозорења на високе температуре и даље на снази у Немачкој. У тој земљи је у уторак метеоролошка служба забележила температуру од 39,5 степени на Целзијусовој скали, што је уједно у тој земљи био и најтоплији дан у 2022. години.

У Португалији због последица високих температура умрло је више од 1.000 људи прошле недеље.

Централну и северозападну Шпанију, такође, опустошили су пожари. Ватрогасци су се у тој земљи борили са низом пожара након неуобичајено високих температура које су достизале и до 45,7 степени Целзијуса.

Топлотни талас који је трајао скоро недељу дана проузроковао је 360 смртних случајева, наводи здравствени Институт "Карлос III".

Шумски пожар изазван олујним ветровима беснео је и у планинској области на периферији Атине, због чега су локалне власти наредиле евакуацију најмање четири области и болнице.

Прогностичари у Италији од среде до петка упозоравају на температуру од 40 до 42 степена Целзијуса. И тој земљи бесне шумски пожари, а и даље је активан у Тоскани.

У Србији у суботу и до 40 степени

Према прогнози РХМЗ, у Србији данас ће максимална температура бити од 32 до 35 степени, у четвртак и петак од 34 до 37 степени. У земљи у суботу најтоплији дан – и до 40 степени.

Мањи пад температуре, од 33 до 35 степени, очекује се од недеље до уторка, а затим поново топлије.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се