Читај ми!

Hoće li Bajdenova bliskoistočna turneja biti nalik prolasku kamile kroz iglene uši

Povećanje proizvodnje nafte biće na stolu tokom bliskoistočne mini-turneje američkog predsednika koja počinje u sredu. Iako je Džozef Bajden negirao da će direktno postaviti to pitanje Rijadu, energetska situacija u Sjedinjenim Državama i Evropi naftu pozicionira visoko na agendi bliskoistočnih susreta. Prva Bajdenova stanica biće Izrael, a američki predsednik će se u Džedi sastati i sa liderima zalivskih država, kao i Egipta, Iraka i Jordana.

Bliski Istok je mesto na kojem velike ideje američkih predsednika neretko stižu da budu sahranjene. Imajući to u vidu, piše Forin polisi, aktuelna administracija se klonila regiona.

Džozef Bajden mu, u naredna četiri julska dana, ide u susret. Sa bar četiri izazova. Prvi – da još jednom pita da povećaju proizvodnju nafte. Jer, inflacija i cena goriva kod kuće probijaju plafon.

"Ono što je prioritet Džozefa Bajdena u ovom trenutku – to su izbori u novembru. On ne sme da dozvoli da SAD zapadnu u recesiju, a Saudijska Arabija u tome može da mu pomogne, a jedan od elemenata je povećanje proizvodnje nafte", smatra Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka.

Ali ako je suditi po onome što su novinari, na Samitu G7, pročitali sa Makronovih usana, dok je Bajdenu šaputao o razgovoru sa šeikom Bin Zajedom, Emirati i Saudijska Arabija, partneri Rusije u OPEK-u, navodno su blizu maksimuma.

"Oni nemaju velike kapacitete u narednih šest meseci. Pitanje je da li ne mogu da povećaju ili neće da povećaju. Naravno da su Saudijska Arabija i sve zemlje zaliva svesne, da su sada u izuzetno povoljnoj poziciji zbog energetske situacije u svetu, jer su njihovi prihodi od nafte veći. Međutim, i njihova politička težina je veća samim tim što Džozef Bajden dolazi u Saudijsku Arabiju iako je najavljivao da neće zbog ubistva novinara Kašogija, koje su kako su i sami Amerikanci rekli, naručile saudijske vlasti, sada se ta tema gura pod tepih", naglašava urednik u nedeljniku Vreme Momir Turudić.

Sada bi trebalo da se sastane sa saudijskim prestolonaslednikom Bin Salmanom, iako je još u kampanji, osvedočenog američkog partnera, nazivao odmetnikom.

Razgovori sa Iranom složeni  

Ali Amerikanci su, kako bi zaobišli rusku naftu, spremni da sarađuju čak i sa Venecuelom i Iranom. Povratak Iranskom nuklearnom sporazumu, prikazivao se izvesnim. Uprkos negodovanju i Saudijaca i Izraelaca. Ipak pregovori su, posle susreta u Dohi, zastali.

"Razgovori sa Iranom su složeni, jer se vode na dve ravni i u SAD i u Iranu, zato što se pregovara i sa unutrašnjom javnošću, a ona je veoma podeljena. S druge strane, iranskim zvaničnicima je teško da vode pregovore imajući u vidu jako antiameričko raspoloženje tako da je vrlo teško doći do sporazuma", tvrdi Nedeljković.

Pomaka će možda biti u osmogodišnjem ratu u Jemenu gde su u sukobu šiitski pobunjenici, uz podršku Irana i koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, donedavno i Emiratima. Pre primirja, koje ističe početkom avgusta, i do njih su stigli iranski dronovi.

"Demokratska administracija i demokrate u Kongresu su već zauzele stav da bi sad trebalo da prekinu podršku saudijskim operacijama u Jemenu, Emirati su se već povukli, mislim da oni ne žele da Saudijska Arabija ostane u Jemenu, mislim da žele da se pregovorima dođe do rešenja, da se Saudijci povuku", mišljenja je profesor Ričard Herman sa Državnog univerziteta Ohajo.

"Godinama su u tome pomagali SAD i Velika Britanija, ta podrška je donekle pala poslednjih godina, ali pre svega zbog ovog zahlađivanja odnosa. Ukoliko se proceni, a vidi se da ima nekih pomaka, da se proglašava primirje, da je rat zaista više kontraproduktivan za Saudijsku Arabiju i za Iran, onda je moguće da će doći do nekih pomaka", kaže Turudić.

Prva stanica Izrael

Prva stanica američkog predsednika biće Izrael – izraelski sistemi protivvazduhoplovne obrane. Cilj je njihova integracija sa arapskim susedima, protiv pretnje iz Irana. Zadatak otežava privremena izraelska vlada.

Bajden će se na Zapadnoj Obali sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, kako bi potvrdio podršku rešenju o dve države.

Bajden očigledno signalizira da, za razliku od Trampa, želi da Palestince uzme u obzir kao važne aktere u budućnosti regiona. To je povratak američkoj poziciji pre Trampa, koja je premestila ambasadu, zatvorila konzulat i manje-više svela na minimum odnose sa Palestincima.

Mnogo o namerama, malo o rezultatima, tumači se. Jedno će nesumnjivo biti istorijska stvar. Džozef Bajden biće prvi američki predsednik koji će leteti direktno iz Izraela u Saudijsku Arabiju. Mimo toga, od posete se očekuje da više nalikuje prolasku kamile kroz iglene uši.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво