Читај ми!

Zimbabve, zlatnicima protiv inflacije

Centralna banka Zimbabvea počeće ovog meseca da prodaje zlatne novčiće kao sredstvo za čuvanje vrednosti, ne bi li "ukrotila" inflaciju koja je znatno oslabila domaću valutu, prenosi Rojters.

Guverner centralne banke Džon Mangudija saopštio je da će kovanice biti dostupne za prodaju od 25. jula u lokalnoj valuti, američkim dolarima i drugim stranim valutama po ceni zasnovanoj na preovlađujućoj međunarodnoj ceni zlata i troškovima proizvodnje.

Zlatnik nazvan "Mosi-oa-tunya", nazvan po Viktorijinim vodopadima može se konvertovati u gotovinu i njime se trgovati na lokalnom i međunarodnom nivou, saopštila je centralna banka.

Novčić će sadržati jednu finu (trojsku) uncu i prodavaće ga kovnica "Fideliti gold refineri", Aureks i lokalne banke, dodao je Mangudija.

Zlatne kovanice koriste investitori na međunarodnom nivou za zaštitu od inflacije i ratova.

Rastuća inflacija u toj južnoafričkoj zemlji gomila pritisak na stanovništvo koje se već bori sa nestašicom i budi sećanja na ekonomski haos tokom skoro četiri decenije vladavine Roberta Mugabea, prenosi Rojters.

Godišnja inflacija, koja je u junu dostigla skoro 192 odsto, bacila je senku na pokušaje predsednika Emersona Mnangagve da revitalizuje ekonomiju.

Zimbabve je 2009. godine napustio svoj dolar pogođen inflacijom, odlučivši se da umesto toga koristi strane valute, uglavnom američki dolar.

Vlada je ponovo uvela lokalnu valutu 2019. godine, ali je ona ponovo brzo izgubila na vrednosti.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво