Čitaj mi!

Jaka kiša i loša infrastruktura otežavaju potragu za preživelima u Avganistanu

Jaka kiša, slabe komunikacione veze i nedostatak putne infrastrukture otežavaju potragu za preživelima u oblasti pogođenoj zemljotresom u Avganistanu. Najmanje hiljadu ljudi izgubilo je život, a 1.500 je povređeno.

Zemljotres jačine 6,1 po Rihterovoj skali pogodio je u sredu planinsku oblast, 160 kilometara jugoistočno od Kabula.

"Ne možemo doći do te oblasti, mreže su preslabe, pokušavamo da dobijemo neke nove informacije", kaže portparol talibanskih vojnih jedinica u oblasti Paktika Muhamed Ismail Muavija.

U zemljotresu je stradalo 1.000 ljudi, a 1.500 je povređeno. Uništeno je 3.000 kuća. Do srede uveče spaseno je 600 osoba.

Grad Gajan koji se nalazi blizu epicentra ovog razornog zemljotresa, pretrpeo je veliku štetu, a većina kuća čiji su zidovi od blata je urušena, ili im je načinjena nepopravljiva šteta.

Grad je ceo jučerašnji dan bio pun talibanskih vojnika, vozila hitne pomoći i helikoptera koji su donosili namirnice.

Akcija spasavanja biće veliki test za talibanske vlasti koje su prošlog avgusta preuzele zemlju, nakon dve decenije borbi. Od onda je Avganistan zbog sankcija ostao bez međunarodne pomoći.

Tamošnje ministarstvo odbrane predvodi akciju spasavanja. Lokalni mediji objavili su snimke urušenih kuća i tela stradalih umotana u ćebad.