Читај ми!

Потрага за преживелима после земљотреса у Авганистану; САД најавиле помоћ

Спасилачке екипе трагају за преживелима под рушевинама, након што је најсмртоноснији земљотрес у последње две децeније погодио исток Авганистана. Настрадало је најмање хиљаду људи, а око 1.600 је повређено. УН саопштиле да немају довољно капацитета за спасавање људи. Председник САД Џозеф Бајден наложио УСАИД-у и другим организацијама да помогну.

Најмање 1.000 људи је страдало у разорном земљотресу, јачине 6,1 по Рихтеровој скали, који је погодио исток Авганистана, саопштили су званичници.

Додају да ће тај број бити и већи, како информације буду пристизале из удаљених планинских села.

У земљотресу је повређено око 1.600 људи, наводе локални званичници.

Здравствени и хуманитарни радници навели су да се још не зна колико је људи остало заробљено под рушевинама, као и да је спасилачким екипама отежан рад због киша, клизишта и села која су на неприступачним обронцима.

Највише људи страдало је у провинцији Пактика, а смртни случајеви забележени су и у провинцијама Нангахар и Кост, кажу представници талибанских власти.

Хеликоптери превозе страдале у болнице, преноси Ројтерс.

"Многи људи су и даље затрпани под земљом. Стигле су спасилачке екипе Исламског Емирата и уз помоћ локалног становништва покушавају да изнесу мртве и повређене", рекао је здравствени радник у болници у провинцији Пактика.

УН нема довољно капацитета

Уједињене нације немају довољно капацитета за потрагу и спасавање људи, а Турска је у најбољој позицији да их обезбеди, изјавио је заменик изасланика УН у Авганистану Рамиз Алакбаров.

"Разговарали смо о томе са амбасадом Турске овде на терену и они чекају да им пошаљемо формални захтев", навео је Алакбаров, преноси Ројтерс.

Додао је да ће УН моћи да пошаљу такав захтев Турској тек након разговора са локалним властима и када се утврде реалне околности на терену, наводи британска агенција.

Бајден наложио да се пружи помоћ

Председник САД Џозеф Бајден наложио је УСАИД-у и другим организацијама америчке савезне владе да процене начине на које могу да помогну онима који су највише погођени земљотресом у Авганистану, изјавио је саветник за националну безбедност Џејк Саливен.

"Посвећени смо наставку наше подршке потребама авганистанског народа. Бићемо уз њега и током и након ове страшне трагедије", навео је Саливан у саопштењу које је објавила Бела кућа, преноси Ројтерс.

Земљотрес се осетио и у Пакистану и Индији, наводи Европски медитерански сеизмолошки центар.

Ово је најсмртоноснији земљотрес који је погодио Авганистан у последње две деценије, преноси Ројтерс.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво