Читај ми!

Protest u Briselu, oko 70.000 radnika zahteva od vlade da smanji troškove života

Više desetina hiljada belgijskih radnika marširalo je kroz Brisel zahtevajući od Vlade da reši problem naglo rastućih troškova života. Demonstranti su nosili zastave i transparente "Više poštovanja, veće plate" i "Ukinuti akcize".

Neki od demonstranata u Briselu zahtevali su od Vlade da učini više kako bi smanjila troškove života, dok su drugi tražili i da poslodavci poboljšaju plate i uslove rada.

Sindikati kažu da je u protestu učestvovalo oko 80.000 građana, dok policija navodi da ih je bilo 70.000.

Zbog "nacionalnog štrajka", briselski aerodrom je otkazao 232 leta, a u velikoj meri blokiran je i javni prevoz u Briselu.

Mnoge škole nisu otvorile vrata za učenike, a u štrajku su i gradske službe i službe obezbeđenja.

U narednim danima očekuje se da se štrajkovi radnika nastave širom zemlje, a od 23. do 26. juna najavaljen je štrajk kabinskog osoblja "Brisel erlajnsa", što će se dalje odraziti na probleme u avionskom saobraćaju.

U Belgiji je stopa inflacije u maju dostigla 8,97 procenata, što je najviši nivo od 1982. godine, a što je rezultiralo ogromnim smanjenjem kupovne moći građana.

Vlasti navode da je Belgija jedna od retkih zemalja u Evropskoj uniji u kojoj su plate indeksirane prema inflaciji i automatski se prilagođavaju rastućim troškovima života, kao i da se očekuje se da će plate i naknade u Belgiji ove godine u proseku porasti za šest procenata, što je brže nego u susednim zemljama.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво