Širenje NATO, pretnja za Rusiju

Kremlj odobrio novu vojnu doktrinu kojom se širenje NATO-a i američki plan da u Evropi postavi antiraketne sisteme smatra nacionalnom pretnjom. Nova doktrina ne odražava realnost, tvrdi generalni sekretar Alijanse Aneders Fog Rasmunsen.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je novu vojnu doktrinu kojom se širenje NATO-a smatra nacionalnom pretnjom i potvrđuje da Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje ukoliko je njen opstanak ugrožen.

Doktrina podrazumeva da širenje NATO-a na zemlje Istočne Evrope i američki plan da u Evropi postavi antiraketne sisteme ugrožavaju nacionalnu bezbednost Rusije, iako, s druge strane, sadrži tvrdnju da je mogućnost nuklearnog konflikta sve manja.

Pošto ruskoj konvencionalnoj vojsci nedostaje moderna oprema i prolazi kroz tešku reformu obrazovanja profesionalnih oružanih snaga, Moskva računa na svoj nuklearni arsenal kao na poslednje sredstvo kojem bi pribegla, prenela je agencija Rojters saopštenje objavljeno na internet sajtu Kremlja.

Smernice nove doktrine, ipak, ne slede ideju koju je prošle godine izneo sekretar Saveta za bezbednost Nikolaj Petrušev, da je korišćenje nuklearnog oružja dozvoljeno u regionalnim sukobima.

Nova ruska vojna doktrina, koja širenje NATO vidi kao pretnju, na odražava realnost i uperena je protiv napora za unapređenje odnosa između Alijanse i Moskve, smatra generalni sekretar NATO Aneders Fog Rasmunsen.

"Moram da kažem da ta nova doktrina ne održava stvaran svet. NATO nije neprijatelj Rusije. To nije realnost i u potpunoj je suprotnosti sa svim našim naporima da unapredimo odnos itmeđu NATO i Rusije", rekao Rasmunsen, u pauzi Međunarodne konferencije o bezbednosti u Minhenu.

Zabrinutost zbog raketa u Rumuniji

Rusija je 2008. vodila petodnevni rat sa Gruzijom, a prema novoj doktrini, i dalje bi mogla da bude suočena sa pretnjom regionalnih sukoba i lokalnih ratova.

U doktrini je navedeno da jednu od "najvećih spoljašnjih ratnih pretnji" predstavlja širenje NATO istočno od granica Rusije, dok se širenje oružja za masovno uništenje i države koje poseduju nuklearno oružje navode kao posebna opasnost.

"Izgradnja i razmeštanje strateških antiraketnih sistema koji podrivaju globalnu stabilnost", takođe je navedena kao pretnja.

Vlasti u Moskvi saopštile su da su zabrinute zbog plana Vašingtona da na teritoriji Rumunije razmesti raketne presretačke sisteme i da očekuju objašnjenje takve odluke.

Odluku je doneo američki predsednik Barak Obama, pošto je prethodno odbacio plan bivše administracije o razmeštanju delova antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, čemu se Rusija oštro protivila.

Nova doktrina usvojena je u trenutku u kome Moskva i Vašington pokušavaju da usaglase novi bilateralni sporazum o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, kao zamenu za START 1, čija je važnost istekla u decembru.

broj komentara 21 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. feb 2010, 01:39) - Русофил© [neregistrovani]

Јака реч

Сигурни сте? Или је то емотивни став? Могу они додуше једном јаком реченицом да нас добро тресну и покопају. Нпр.: " Данас је Русија признала независно Косово и успоставиће дипломатске односе са Приштином"
А могу да нас третирају и као легитимни циљ ако уђемо у НАТО а НАТО настави да чачка мечку. Не би се ни пајалицом покупили. Што се тиче мрдања прстом, вероватно мислите на 99, урадили су и више него су могли какви су онда били. Није добро ни ругати им се а још мање потцењивати их. Неки су то скупо платили а неки верују да ће проћи јевтиније а дебело греше јер не читају историју.

(nedelja, 07. feb 2010, 06:25) - anonymous [neregistrovani]

neutralnost

pa ljudi pa bas zato i treba srbija da ostane vojno neutralna zemlja i da tako sacuva glavu...
pozdrav

(subota, 06. feb 2010, 22:29) - Igor Gavran [neregistrovani]

Saveznica Rusije

"Srbija ako hoce da bude saveznica Rusije" ... ha ha ha. Jadan je onaj kome su Rusi saveznici. Oni nisu mrdnuli prstom da pomognu Srbiji kad nam je bilo najteze. Jedino na cemu su jaki to su reci i recenice. Mnogo nam je bolje da nismo Ruski saveznici, muka mi je vise od kaznjavanja "ruskih saveznika"

(subota, 06. feb 2010, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

jako bih voleo

ali nazalost ...tesko....

(subota, 06. feb 2010, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

Russia vs. America

Pregaziće ih Rusi!

(subota, 06. feb 2010, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Bilo kako bilo

sve se svodi na buduci konflikt izmedju Kine i Amerike.

(subota, 06. feb 2010, 17:35) - Drago [neregistrovani]

Rusija-NATO

Svaka cast slazem se sa vama!

(subota, 06. feb 2010, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Mir, mir i samo mir!

Rat nikada nikome nije dobrodosao i zato molim Boga, da prestanu ratovi, da se covecanstvo opameti, radi buducnosti nasse dece da zivimo u slozi i miru.

(subota, 06. feb 2010, 16:43) - Runjo[caveman] [neregistrovani]

Problem

Problem je u tome sto mnogi Rusiju ne shvacaju ozbiljno,kad shvate bice kasno.

(subota, 06. feb 2010, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Boki Moravac

Ocigledno je da se NATO tj.SAD polako primicu granicama Rusije i da prave obruc oko nje.Iz tih razloga hoce i Srbiju da gurnu u NATO kako bi sve bilo cisto do Ruskih granica.U Boki Kotorskoj imaju luku za svoju setu flotu,postavljaju raketni stit,opkolili su Rusiju itd itd. tako da je i obicnom laiku jasno da nemaju dobre namere sto se tice Rusije i njenih prirodnih bogatstava-pitka voda,nafta ,rude ,sume itd. koje Amerika zeli da prigrabi jer kad tad ce to proglasiti za svoje nacionalne interese.Dakle Rusi to treba sto pre da preseku da kasnije nebi bilo kasno.