Читај ми!

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, Makron strepi za podršku

Prvi krug parlamentarnih izbora održava se danas u Francuskoj. Francuzi glasaju za kandidate za 577 poslaničkih mesta i odlučuju o tome da li će predsednik Emanuel Makron dobiti većinu u parlamentu ili ostati bez podrške potrebne da sprovede svoju reformsku agendu. Izlaznost do podne najniža u poslednjih 20 godina.

Glasanje je počelo u subotu u nekoliko francuskih prekomorskih teritorija kao što su Gvadelup i Martinik. Rezultati će biti poznati tek posle drugog kruga nedelju dana kasnije.

Odziv birača u 12 časova iznosila je 18,4 posto, što je najniži odziv u poslednjih 20 godina, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na prethodnim izborima u ovoj fazi izlaznost je iznosila 19,2 odsto, preneo je Rojters.

Više od 6.000 kandidata, starih od 18 do 92 godine, u prvom krugu izbora konkurisalo je za 577 mesta u Narodnoj skupštini, preneo je AP.

Oni koji dobiju najviše glasova plasiraće se u odlučujući drugi krug izbora koji će biti održan 19. juna.

Biračka mesta su otvorena u 8.00 i biće zatvorena u 18.00, osim u velikim gradovima, gde će moći da se glasa do 20.00.

Emanuel Makron je suočen sa snažnim izazovom ujedinjenog levog bloka za koji ankete pokazuju da bi mogao lišiti predsednika potrebne većine u parlamentu.

Dok je na nedavnim predsedničkim izborima glavni protivnik predsednika Emanuela Makrona bila krajnja desnica Marin le Pen, glavni izazov s kojim se suočava šef francuske države na parlamentarnim izborima dolazi sa levice. 

Novoformirana levičarska koalicija "Nupes" se nada da će osvojiti većinu na parlamentarnim izborima.

"Nupes" je skraćenica za "Novu narodnu ekološku i društvenu uniju", novoosnovanu koaliciju političke levice pod vođstvom Žan-Lika Melanšona (70).

Melanšon je iza sebe ujedinio glavne levičarske stranke. Svoj relativno dobar rezultat na predsedničkim izborima iskoristio je kao argument za usklađivanje zajedničkog programa sa socijalistima, Zelenima i komunistima.

Ankete pokazuju i da bi lider desnice Marin le Pen mogla dobiti poziciju u parlamentu već u prvom krugu.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво