Читај ми!

Француска бира – да ли левичари мрсе конце Макрону

Новоформирана левичарска коалиција се нада да ће освојити већину на парламентарним изборима у Француској 12. и 19. јуна. По прогнозама се то не би рекло, али нису искључена изненађења.

Док је на недавним председничким изборима главни противник председника Емануела Макрона била крајња десница Марин ле Пен, главни изазов са којим се суочава шеф француске државе на предстојећим општим изборима 12. и 19. јуна – долази са левице.

Нупес је скраћеница за "Нову народну еколошку и друштвену унију", новоосновану коалицију политичке левице под вођством Жан-Лика Меланшона (70). Нарочито много присталица Нупес има у париском предграђу Шевили-Лару.

"Ми смо град"

На тргу у том јужном париском предграђу из звучника испод црног павиљона гласно одјекује бас и губи се између високих стамбених зграда. Мала бина је постављена за локални спортски догађај на којем се такмиче млади. У осталим павиљонима посетиоци могу да купе кобасице или играју шах.

Деветнаестогодишњи репер који себе назива Лазак љуља се на бини у ритму музике, једна рука му је испружена у ваздух. "Ми смо град!" виче у микрофон више пута, а с њим углас и неколико десетина гледалаца.

Међу њима је и Рахел Kеке (48) пореклом из Обале Слоноваче, кандидаткиња Нупеса у департману Вал де Марн. Ради као собарица у једном париском хотелу и у парламенту хоће да представља интересе радничке класе, односно француских грађана који не спадају у добростојеће.

Уз њихову подршку Нупес се нада већини на парламентарним изборима. Прогнозе још не предвиђају такав резултат, али према мишљењу политиколога, могло би доћи до изненађења.

"У парламенту су нам потребни људи из радничке класе који ће заступати наше интересе", каже Kеке за Дојче веле седећи на клупи у парку близу бине. Заједно са четворо од своје петоро деце, она живи у једној од оближњих зграда.

Гнев собарица

Kеке, који има и француско држављанство, први пут се кандидује за политички мандат. Али, за интересе заједнице залагала се и раније: она и њене колегинице су у јуну 2021. доспеле на насловне странице јер су, после 22 месеца непрекидних штрајкова, приморале власнике хотелских ланаца "Ибис" и "Акор" да попусте. Наиме, испунили су скоро све њихове захтеве.

"Наше плате, које су се кретале између 600 и 1.000 евра, порасле су на 1.300 до 1.900 евра – то говори да новца има довољно и да ми, сиротиња у Француској, свакако можемо више да зарађујемо", каже Kеке и додаје: "Програм Нупес је направљен за људе попут нас."

Између осталог, тај левичарски савез се залаже за месечну минималну зараду од 1.500 евра (у односу на садашњих 1.300 евра нето), за одлазак у пензију са 60 година (уместо садашње 62) и жели да ограничи цене бензина и неких основних намирница.

Подршка из предграђа

Оваквим аргументима Kеке покушава да придобије становнике предграђа, чија је стопа сиромаштва неколико процентних поена изнад националног просека.

Једна од њих је 36-годишња Руфина Оле Не и Kеке јој даје летак. "Све је теже састављати крај с крајем са нашим малим платама. Али, да ли заиста мислите да ће се ствари променити са Нупесом?", пита Руфина која ради као медицинска сестра у једној лекарској ординацији. Има двоје деце и очекује треће.

„Мислим да ми то можемо", одговара Kеке. "Али за то нам је потребна ваша подршка."
Руфина клима главом и каже: "Да, то звучи убедљиво, ипак сте ви једна од нас и знате како живимо."

У том тренутку пролазе двојица младића. "Ми смо на вашој страни, гласаћемо за Вас", добацију, с палчевима нагоре. Kандидаткиња се смеши и маше им.

Меланшонова Непокорна Француска

Таквој подршци се нада и Жан-Лик Меланшон, шеф Нупеса. Са својом крајње левичарском партијом La France Insoumise (Непокорна Француска), он је са скоро 22 одсто гласова био трећи у првом кругу председничких избора одржаних у априлу ове године.

Председник Емануел Макрон победио је у другом кругу против Марин ле Пен с крајње деснице. Међутим, на парламентарним изборима Макронов главни конкурент није екстремна десница, већ левица. Према анкетама, странка Ле Пенове освојиће максимално 40 од 577 места у парламенту.

Левица би у првом кругу требало да добије чак највише гласова. Међутим, да би ушао у други круг, кандидату је потребна подршка најмање 12,5 одсто уписаних бирача. Особа са највише гласова побеђује у другом кругу.

Kакав је то савез?

За ове изборе, Меланшон је иза себе ујединио главне левичарске странке. Свој релативно добар резултат на председничким изборима искористио је као аргумент за усклађивање заједничког програма са социјалистима, Зеленима и комунистима – који су добили по мање од пет одсто гласова – углавном по смерницама ЛФИ.

Нупес се залаже за заштиту животне средине, права жена и права имиграната, жели да национализује банке и енергетику и гарантује сваком грађанину посао, жели да напусти НАТО и планира да прекрши одређена правила ЕУ.

Меланшон хоће да буде премијер

"Изаберите ме за премијера", позива Меланшон бираче од оснивања Нупеса, иако се неће поново кандидовати на овим изборима. Његова рачуница: Ако Нупес освоји већину у парламенту, Макрон га мора именовати за шефа владе, иначе би парламент изгласао неповерење Влади.

Макрон је узвратио интервјуом у француским регионалним новинама: "Ниједна странка не може председнику да наметне председника владе."

Он такође указује на пројекције за други круг избора, које су засноване на проценама резултата председничких избора. Сходно томе, владајућа странка, заједно са партнерским партијама, требало би да освоји већину места.

Блискост с Путином

За Бруна Kотреса, политиколога на Универзитету наука По у Паризу, логично је да левица има мање шансе у другом кругу.

„Нупес обједињује све левичарске гласове у првом кругу јер једва да има супротстављених кандидата са левице", рекао је он за Дојче веле. "Али у другом кругу, Нупес има мало гласова у резерви – за разлику од Макронових кандидата, који привлаче бираче из центра и деснице. Чак би и бирачи левог центра могли да фаворизују Макроновог кандидата."

"Меланшон је превише левичар за неке од ових гласача и одвраћа их ставовима према међународним савезима и идеолошком блискошћу са руским председником Владимиром Путином", објашњава Кортес. Све до непосредно пре руске инвазије на Украјину, Меланшон је идентификовао НАТО, а не Путина као агресивну страну.

Ипак, стручњак не искључује изненађење у последњем тренутку. Могло би да се понови оно што се десило 1997. када је изненађујуће победила левица, што је довело до такозване кохабитације: Француска је имала конзервативног председника Жака Ширака и социјалистичку владу Лионела Жоспена.

Наравно, Рахел Kеке се нада таквом изненађењу. "Ми просто морамо да победимо – ми смо једина странка која се ставља у положај сиромашних у овој земљи", каже Кеке.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво