Читај ми!

Australijski premijer "čisti" za prethodnom vladom, izgladio odnose sa Makronom

Zamenik australijskog premijera Ričard Marls nada se da će kompenzacija od 830 miliona dolara francuskom ugovaraču za nabavku podmornica "Naval grup" pomoći da se resetuju odnosi između Kambere i Pariza. To nagoveštava i srdačan razgovor Entonija Albaniza i Emanuela Makrona. Skaj njuz Australija piše da će propali ugovor koštati Australijance čak 3,4 milijarde dolara.

Premijer Entoni Albaniz najavio je u subotu da će doći do kompenzacije francuskoj strani, nakon što se vlada njegovog prethodnika Skota Morisona povukla u septembru iz 90 milijardi dolara vrednog ugovora o izgradnji 12 podmornica.

I dok je francuska strana navodi da je postignut dogovor pravičan, nastavlja se debata o tome da li je Australija "preplatila" propali ugovor.

"Dogovor je usledio nako razgovora koje sam imao sa predsednikom (Emanuelom) Makronom i zahvalio sam mu na tim razgovorima. Na srdačan način uspostavljamo bolje odnose između Australije i Francuske", rekao je Entoni Albaniz.

Diplomatski odnosi dve zemlje su ozbiljno narušeni otkako je Australija otkazala ugovor, a francuski presednik Emanuel Makron je optužio Skota Morisona da je prevario francusku stranu.

Albaniz koji je zamenio Morisona na čelu australijske vlade prošlog meseca, brzo je preduzeo korake kako bi smirio napete odnose sa svojim saveznikom.

Ukupna cena propalog dogovora Australijance će koštati 3,4 milijarde dolara. Albaniz kaže da bivša vlada treba da odgovara za to.

"To je neverovatan trošak vlade koja je uvek imala velike najave, a slabo ih je realizovala. To je vlada koja će biti zapamćena kao najrasipnija vlada u australijskoj istoriji", rekao je Albaniz. 

Zamenik premijera Ričard Marls susreo se sa francuskim ministrom zaduženim za oružane snage Sebastijanom Lekornuom. Rekao je da je kompenzacija ogroman korak ka izglađivanju odnosa dve zemnje.

"Osećam da je ovo osnova i da sada možemo da idemo napred", rekao je on za Skaj njuz Australija.

"Imali smo veoma srdačan sastanak i mislim da je fer reći da je brzina kojom smo pristupili ovom pitanju dočekana veoma srdačno od strane francuskog ministra", rekao je Marls.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво