Читај ми!

Аустралијски премијер: Разумем разочарање Француске, али морамо заштитити своје интересе

Премијер Аустралије Скот Морисон каже да разуме разочарање Француске због отказивања споразума о подморницама са Паризом, у корист споразума са Сједињеним Америчким Државама и Великом Британијом, али истиче да Аустралија мора да заштити своје интересе.

Скот Морисон је истакао да разуме разочарање Француске, али је нагласио и да Аустралија мора да заштитити своје интересе.

"Наравно да је у питању велико разочарење француске владе и то разумем", рекао је премијер Морисон.

Истакао је да Аустралија као и свака суверена држава мора увек да доноси одлуке које су у њеном сувереном, националном и одбрамбеном интересу.

Француска је одлучила да повуче амбасадоре из САД и Аустралије ради консултација, након што је Аустралија постигла споразум са САД и Великом Британијом којим је окончан уговор о набавци подморница из Француске вредан 40 милијарди долара.

Као средиште новог безбедносног пакта "Аукус" између Аустралије, САД-а и Велике Британије, Аустралија ће набавити подморнице на нуклеарни погон користећи америчку технологију, једнострано раскинувши уговор са Француском о изградњи 12 конвенционалних подморнице на дизел погон.

Циљ нове алијансе је супротстављање све већем кинеском војном присуству и утицају на Пацифику.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво