Читај ми!

Srpski košarkaš u Ukrajini: Jedini sam stranac koji je ostao u klubu, otac hteo da me vodi kući

Košarkaška karijera Futožanina Aleksandra Zečevića vodila je od Amerike, preko Slovačke do Harkovskih sokola. I već prve sezone u Ukrajini, počeo je da pažljivije prati vesti. Kaže da se pretnja ratom o kojoj čita u Harkovu, gradu na severoistoku Ukrajine, ne oseća.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je našim državljanima koji trenutno borave u Ukrajini – da razmotre mogućnost privremenog napuštanja te države. Istovremeno onima koji planiraju da putuju u Ukrajinu – savet je da razmisle o odlaganju putovanja.

U Ukrajini se trenutno nalazi košarkaš iz Futoga Aleksandar Zečević.

"Mi smo imali četiri stranca, Amerikanca u klubu, i svi ti Amerikanci su otputovali sinoć iz Kijeva za Ameriku. Ja sam trenutno jedini stranac u ovom klubu. Ja sam stalno u kontaktu sa našom ambasadom, kao i moj klub. Pratimo situaciju, ako se ona pogorša, klub je napravio plan evakuacije, da me bezbedno evakuišu na bezbedno mesto", kaže Aleksandar Zečević za RTS.

Njegova porodica bi želela da se on, ipak, vrati kući.

"Moja porodica želi da sednem u prvi avion, čak je i otac hteo da dođe ovde i da me pokupi, da bukvalno dođe u grad i da me odveze kući, ali zajedno sa ambasadom i sa mojim agentom i mojim klubom pokušavamo da smirimo situaciju kod kuće i u familiji, da će sve biti ok", navodi Zečević.

Oko 300 državljana Srbije u Ukrajini

U Ukrajini je trenutno oko 300 srpskih državljana. Njih oko stotinu u Kijevu. Oni kojima posao to dozvoljava, objašnjava ambasador Aca Jovanović, krenuli su put Srbije i pre nego što je stigao poziv Ministarstva.

"Mi smo istog momenta, u roku od pet minuta, postavili na sajt naše ambasade istu informaciju, a jutros smo u ranim jutarnjim satima sve one građane sa kojima smo imali kontakt i sve one koji su nas kontaktirali putem imejla ili porukom preko mobilnih telefona, obavestili ili im stavili do znanja da je doneta takva odluka", rekao je ambasador.

Ozbiljnije zaoštravanje odnosa Ukrajine i Rusije imalo bi ozbiljne ekonomske implikacije i po Srbiju, ocenjuje premijerka. Očitava se, kaže, i trenutna nestabilnost.

"Mi se trudimo, kako god bilo, a nadamo se da će dijalog pobediti i da će vladati mir, da naša privreda i građani to ne osete. Srbija ima pune robne rezerve. Vlada priprema i dodatne odluke i sredstva", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Preporuke vlada građanima da napuste Ukrajinu deo su uobičajenog mehanizma, ocenjuju diplomate. Ako to učine Sjedinjene Države, slediće je i druge zemlje.

Kakva bi bila pozicija Srbije u slučaju sukoba 

U slučaju da do oružanog sukoba dođe, Srbija bi, kaže Dragan Bisenić, bila pritisnuta da se izjasni.

"Srbija ima dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom i tako treba da ostane. Eventualni sukob te dve zemlje otvorio bi niz novih pitanja, uključujući kalkulacije NATO-a i EU o pitanju Kosova i pritiska na preostale četiri članice da priznaju nezavisnost, sve su to pitanja s kojima bismo morali da se suočimo i budemo spremni na njih", objašnjava Bisenić.

I države regiona – Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu. Sve više zemalja to čini, a Velika Britanija uz napomenu da bi trebalo da odu dok su komercijalna sredstva još dostupna.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво