Читај ми!

Makron kaže da bi i Zelenski i Putin poštovali sporazume iz Minska – šta u njima piše

Predsednik Francuske Emanuel Makron nastavlja svoju diplomatsku ofanzivu posetom Kijevu. Nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom, rekao je da su i Vladimir Putin i Volodimir Zelenski voljni da poštuju sporazume iz Minska. Ne verujem rečima, političarima su važna dela, poručio je Zelenski.

Emanuel Makron je stigao u Kijev, gde će se sastati sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Makron je u ponedeljak više od pet sati razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a konferencija za novinare počela je oko ponoći po lokalnom vremenu.

Putin je rekao da su razgovarali o sigurnosnim garancijama, kao i da je Makron izneo više realističnih ideja.

"Neke njegove ideje, predlozi o kojima je verovatno još prerano da govorimo, mogli bi da budu osnova naših budućih, zajedničkih koraka", rekao je Putin.

Podsetio je, međutim, na crvene linije Moskve. U slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a ili pokuša da zauzme Krim, evropske zemlje biće uvučene u vojni konflikt s Rusijom, rekao je Putin, ističući da u slučaju takvog razvoja situacije pobednika neće biti.

Ipak, poručuje da Moskva želi da se pronađe kompromis za situaciju na istoku Evrope koji će svima odgovarati.

Makron je naveo da su dani pred nama ključni i da se greške iz prošlosti ne smeju ponoviti.

Kaže i da stvaranje nove bezbednosne arhitekture u Evropi ne može da se uspostavi tako što će se ukinuti pravo država da se pridruže NATO-u i da nezavisnost Ukrajine, Moldavije i Belorusije mora biti očuvana.

Rekao je da Putin ima čvrsta uverenja koja se ne poklapaju uvek sa uverenjima drugih evropskih lidera.

Da podsetimo, Moskva traži bezbednosne garancije – sprečavanje širenja NATO-a, odbijanje razmeštanja sistema udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojne infrastrukture Severnoatlantskog saveza u Evropi na stanje iz 1997. godine. Pozitivan odgovor na svoje zahteve još nije dobila

Za to vreme Vašington, Kijev i Alijansa ponavljaju kako Rusija gomila vojnike na granici, ali i u Belorusiji, gde je u toku vojna vežba, i navode da je moguća invazija na Ukrajinu.

Američke procene su da je Rusija već rasporedila 70 odsto snaga i naoružanja potrebnog za invaziju i prognoziraju da bi u slučaju napada bilo čak 50.000 žrtava, a Kijev bi pao za svega nekoliko dana.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво