Читај ми!

Putin: Ako Ukrajina uđe u NATO, Evropa će biti uvučena u vojni konflikt sa Rusijom

Francuski i ruski predsednik, Emanuel Makron i Vladimir Putin razgovarali su u Moskvi više od pet sati. Nakon sastanka, Putin je rekao da Makron ima realistične ideje, dok je francuski predsednik istakao da su naredni dani ključni i da se ne smeju ponoviti greške iz prošlosti. Ako Ukrajina uđe u NATO, Evropa će biti uvučena u vojni konflikt sa Rusijom, poručio je ruski lider.

Vladimir Putin je na početku sastanka rekao Emanuelu Makronu da Rusija vidi napore francuskih vlasti da se nađe rešenje za bezbednosnu krizu u Evropi, kao i za ukrajinsko pitanje.

Delimo zabrinost za bezbednosnu situaciju, rekao je Putin na sastanku u Kremlju. 

Makron je istakao da Ukrajini treba dati "koristan" odgovor.

"Koristan odgovor je odgovor koji omogućava da se izbegne rat i da se uspostave poverenje, stabilnost i transparentnost", naveo je Makron.

Uoči polaska za Moskvu, predsednik Francuske je u intervjuu Žurnal di dimanšu rekao da je uveren da osvajanje Ukrajine nije Putinov osnovni geopolitički cilj, već "on želi da uspostavi jasna pravila kohabitacije sa NATO-om i Evropskom unijom".

Prema Makronovim rečima, Rusija ima pravo da zahteva pregovore o bezbednosnim garancijama.

Šta Moskva traži od Zapada

Tenzije na istoku Evrope rastu već nedeljama. Vašington, Kijev i Alijansa ponavljaju kako Rusija gomila vojnike na granici, ali i u Belorusiji, gde je u toku vojna vežba, i navode da je moguća invazija na Ukrajinu.

Američke procene su da je Rusija već rasporedila 70 odsto snaga i naoružanja potrebnih za invaziju i prognoziraju da bi u slučaju napada bilo čak 50.000 žrtava, a Kijev bi pao za svega nekoliko dana.

Rusija nije nikome pretnja, a priče o invaziji su neutemeljene, tvrdi portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva traži bezbednosne garancije – sprečavanje širenja NATO-a, odbijanje razmeštanja sistema udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojne infrastrukture Severnoatlantskog saveza u Evropi na stanje iz 1997. godine.

Pozitivan odgovor od NATO-a i Vašingtona Moskva nije dobila.

"Fundamentalna ruska zabrinutost je ignorisana. Nismo videli adekvatno razmatranje naša tri ključna zahteva", rekao je ranije ruski predsednik Vladimir Putin.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се