Читај ми!

SAD šalju 3.000 vojnika u Poljsku i Rumuniju

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je da će u narednim danima poslati 3.000 vojnika u istočnu Evropu.

Pentagon je u januaru saopštio da je 8.500 vojnika spremno, ako bude potrebno, da bude prebačeno u Evropu. Pored njih, Sjedinjene Države sada najavljuju da će u Poljsku i Rumuniju poslati dodatnih 3.000 vojnika.

Ovi potezi imaju za cilj da umire saveznike SAD unutar NATO-a, pri čemu se izbegava raspoređivanje novih jedinica u samoj Ukrajini, koja nije članica Alijanse, ali dobija oružje od Amerike i saveznika.

Rojters navodi da bi ovo mogao da bude signal da je Vašington spreman da povuče proaktivne poteze, dok se navodno nastavlja gomilanje ruskih snaga na granici sa Ukrajinom. 

"Važno je da pošaljemo snažan signal gospodinu Putinu i, iskreno, celom svetu da je NATO značajan za SAD i za naše saveznike", kaže portparol Pentagona Džon Kirbi.

Amerikanci će 1.000 vojnika prebaciti iz Nemačke u Rumuniju, oko 1.700 vojnika iz Severne Karoline u Poljsku i još 300 u Nemačku.

Kijev, Vašington i NATO navode da je moguće da Rusija sprema napad na Ukrajinu, zbog čega se oko 100.000 vojnika nalazi na granici.

Moskva odbacuje sve optužbe i podseća da Kijev ne poštuje sporazume iz Minska jer je polovinu pripadnika oružanih snaga rasporedio na istok blizu linije razdvajanja i dozvolio da se iz zabranjenog oružja otvara vatra na jedinice milicija.

Kremlj je više puta ponovio da je cilj priče o ruskoj agresiji na Ukrajinu da se dovedu strane trupe blizu ruskih granica, da se u Ukrajinu "upumpava" oružje i da se na taj način ta zemlja gura u vojne avanture.

Moskva od Zapada traži bezbednosne garancije, između ostalog i da se ne dozvoli prijem Ukrajine u NATO. Zasad nije dobila pozitivan odgovor.

 

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво