Читај ми!

Stoltenberg: Dijalog sa Rusijom težak, ali neophodan

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, podržao je politički dijalog sa Moskvom i poručio da je sastanak Saveta NATO-Rusija, održan u sedištu Alijanse u Briselu, bio koristan, a da se najviše razgovaralo o tenzijama "u i oko Ukrajine."

Stoltenberg je istakao da je dijalog sa Rusijom težak, ali neophodan. NATO saveznici će učiniti sve da nađu politički put napred", dodao je Stoltenberg.

Kako je istakao, neće biti lako premostiti razlike, ali je, ocenjuje, pozitivan znak da su svi NATO saveznici i Rusija seli za isti sto i angažovali se oko suštinskih tema.

Jens Stoltenberg, koji je predsedavao Savetom NATO Rusija, rekao je novinarima u sedištu Alijanse da među saveznicima postoji ozbiljna zabrinutost zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukarjinom.

Dodao je da su članice NATO pozvale Rusiju da odmah deeskalira situaciju i poštuje suvernitet i teritorijali integritet svojih suseda.

"Rusija nema prava veta na članstvo Ukrajine u NATO"

Kada je reč o mogućem članstvu Ukrajine u NATO, Stoltenberg kaže da su "vrata NATO otvorena", a da "svaka nacija imam pravo da bira svoj put."

"Samo je na Ukrajini i NATO članicama da odluče o spremnosti Ukrajine za članstvo, a Rusija tu nema pravo veta", zaključio je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je naveo da su NATO sveznici tokom sastanka sa ruskim zvaničnicima ponudili rešavanje otvorenih pitanja o kontroli naoružanja, uključujući i ograničenja kada je reč o raketama i nuklearnoj politici.

Dodao je da Alijansa traži načine kako da poboljša civilne i vojne kanale u kontaktima sa Rusijom, uključujući i mogućnost ponovnog uspostvljanj oficira za vezu u Moskvi i Briselu.

NATO pozdravlja i bilateralne konsultacije održane između SAD i Rusije kao i sutrašnji sastanak OEBS-a što se u Alijansi vidi kako konstruktivni angažman u bezbednosnom interesu Evrope. Sastanak Saveta NATO-Rusija završen je u Briselu posle četiri sata.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара